Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjursstammen i länet kartlagd

Annons

Lodjursstammen är fortsatt stark i södra Dalarna medan den fortsätter gå tillbaka i Siljansområdet.

Det visar resultatet av årets rovdjursinventering, som på grund av snöbrist bara omfattar knappt en tredjedel av länets yta.

- Vi är ändå mycket nöjda med årets inventering, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson på Jägareförbundet.

Minst elva familjegrupper av lodjur hittades nämligen av inventerarna den aktuella dagen.

Samtidigt har länsstyrelsen fått in och kunnat kvalitetssäkra många spårobservationer under vintern.

- Med dem som komplement till inventeringen uppskattar jag det totala antalet familjegrupper i länet till en bit över 20 stycken, fortsätter Hans Johansson.

Trots lodjurens starka ställning i södra Dalarna tror Hans Johansson att riksdagens målsättning på 300 föryngringar blir svår att uppfylla.

- I Siljansområdet har stammen gått tillbaka i flera år på grund av födobrist, och i södra Dalarna står den stilla sedan slutet av 90-talet, förklarar han.

Ska det uppsatta målet kunna nås krävs en väldigt stark expansion söderut. Men undersökningar har visat att honorna som är avgörande inte gärna lämnar det område där de är födda.

Samtidigt utgör Mälardalen med stora odlade arealer en barriär för lodjuren att ta sig över för fortsatt spridning av stammen söderut.

- Det kommer därför att ta tid för lodjuren att dra sig neröver, men väl på väg lär småländska höglandet passa ypperligt för lodjuren, menar Hans Johansson.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons