Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjurens beskyddare

Annons

I rummet bakom sitter dess egen beskyddare Lena Berg.

Garanterat på länsstyrelsens hetaste stol!

Än har det inte hunnit osa bränt på rummet, då Lena Berg är ny som rovdjursansvarig i länet. Men hon känner till dalfolkets engagemang och är beredd på hårda duster i rovdjurspolitikens spår.

- Det talas så mycket om att myndigheterna ska lyssna på folket, och det är mycket viktigt. Men det är också viktigt att folket får information om syftet med den verksamhet vi bedriver, säger Lena Berg.

Hon vill råda bot på bristen på information från länsstyrelsen och välkomnar en öppen dialog med alla intresserade. Mycket av osämjan kring rovdjuren tror hon nämligen grundar sig på missförstånd och okunskap

- Jag vill reda ut missförstånden och försöka se till att vi använder pengarna vi fått från Naturvårdsverket på rätt sätt.

Det kan handla om allt från förebyggande åtgärder för att skydda tamboskapen till punktvisa insatser för att stoppa tjuvjakten. Femtrådiga elstängsel och björnsäkra soptunnor nämner hon som ett par konkreta exempel på effektivt skydd. Och hon har fler!

Rovdjursfrågorna ingår numera i det regionala förvaltnings-ansvaret. Det betyder att Lena Berg ska följa upp riksdagens beslut och ansvara för de årliga inventeringarna av björn, varg, lo, järv och kungsörn.

- Jag var själv med ute och spårade lodjur förra helgen och håller just på att sammanställa resultatet av inventeringen, berättar hon.

Lena Berg trivs i markerna och vill själv delta i fältarbetet för att få träffa folk och vara ute i verkligheten. Personligen tycker hon inte heller att människor behöver offra för mycket tid och pengar på att skydda sina tamdjur.

- Jakthundarna är en svår fråga, då förlusten av en kär vän naturligtvis är en tragedi för ägaren, konstaterar Lena Berg.

Hon har jägarexamen och har själv haft hund. Här hoppas hon på en utveckling av vargtelefonen, för att hundarna ska slippa släppas just där flocken befinner sig.

Men då är det upp till jägarna att förvalta förtroendet och inte använda pejlingen för att komma åt vargen. Tjuvskytte kan aldrig accepteras och det är bara upp till jägarkåren att välja!

Lena Berg har ett mångårigt rovdjursintresse och kommer närmast från länsstyrelsen i Norrbotten. Där hade hon förmånen att få vara med när vargen John utsågs till "Årets Norrbottning" och en omröstning visade att mer än 80 procent av befolkningen var positiv till rovdjuren.

Naturligtvis hoppas hon på en utveckling åt det hållet även i Dalarna. Hit har hon sökt sig just för att här finns alla fyra stora och föryngring av dem.

- När nu länsstyrelsen fått förvaltningsansvaret känns det bra att få vara med från början. Jag finns här för att räta ut frågetecknen så att vi tillsammans kan komma tillrätta med problemen.

Faktaruta:fakta | Lena Berg

Utbildning: Biologutbildning med inriktning på zooekologi och lic-examen i viltekologi.

Erfarenhet: Har arbetat med rovdjur och artskydd på Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbotten.

Ålder: 44 år

Familj: Singel

Intressen: Djur och natur och goda vänner.

Favoritdjur: Lodjur

Favoritartist: Ulf Lundell

Favoriträtt: Halstrad röding på Stora Sjöfallet.

Dricker till: Ett gott vitt vin.

Senast lästa bok: Göran Greiders Fucking Sverige.

Senast sedda film: Alla älskar Alice av Richard Hobert.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons