Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjuren ökar starkt i Götaland

Annons

En fast stam av lodjur håller på att etableras i södra Götaland. De senaste två åren har antalet honor med ungar mer än fördubblats i området, och forskarna tror nu att arten är på gång att återerövra hela regionen.

Senast en fast lodjursstam fanns så långt söderut i Sverige var på 1970-talet. Under många år därefter siktades bara enstaka hannar i området, men under 2000-talet har även honor vandrat in vilket resulterat i två, tre föryngringar per år - fram till i fjol då plötsligt sju föryngringar noterades.

Han, liksom andra experter, har väntat länge på något liknande. Under lång tid har den svenska lodjursstammen gjort halt längs en linje som sträcker sig från Dalsland över Tiveden till norra Sörmland och Uppland.

Förhoppningen har varit att de stora katterna ska sprida sig söderut. Detta är viktigt för att riksdagens mål på 300 föryngringar per år i Sverige ska kunna uppnås.

Senaste vintern konstaterades 260 föryngringar i landet, vilket motsvarar cirka 1 500 individer. I Mellansverige är stammen på många håll mättad, och jägarna har länge klagat över att lodjuren dödar så många rådjur att nästan inga blir över till jakten.

Nu finns dock fyra ynglande honor intill varandra i ett område i gränsområdet mellan Halland, Småland och Västergötland. Dessutom finns en hona i södra Halland, en i norra Blekinge och en i östra Småland.

TT

Mer läsning

Annons