Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur rev ihjäl får

Annons

I torsdags hittade Ingrid Larsson fem av sina 35 får, som under sommaren har betat i hagen vid Storänget i utkanten av Äppelbo, rivna till döds av lodjur. Det fastställde Inge Woxmark, besikningsman vid länsstyrelsen i Dalarna.

- Genom att titta på bettet på fårens hals och spåren på marken kunde jag slå fast att det handlade om lodjur. Men hur många det var är oklart, säger Inge Woxmark.

Trots att Ingrid Larssons hage omges av både Västerdalälvens vatten och tvåtrådigt elstängsel kunde lodjuret ta sig in i hagen. Helst hade Inge Woxmark sett att stängslet hade varit femtrådigt, det håller rovdjur borta bättre. Kvarvarorna hittades cirka 300 meter in från väg 246 vid älvens strand.

- Det känns hemskt. Lodjuret har tagit fyra tackor och ett lamm, säger hon.

Nu har hon och maken Tage Larsson tagit med de kvarvarande fåren hem till Koj Karigården i Äppelbo. Hur stor ersättningen från försäkringsbolaget blir är oklart.

- Jag hoppas på att vi kan få 45 kronor per kilo för köttet som vi har förlorat och en del för skinnet, pälsen och en summa för att tackorna var avelsdjur. Men det värsta är att de är borta, säger Ingrid Larsson.

Rakt över vattnet från platsen där Ingrid Larsson hittade sina dödade får bor bonden Mats Eriksson. Han har cirka 25 djur, både mjölk- och köttkor. Mats Eriksson är inte orolig att lodjuren kan ge sig på hans djur.

- Mina kor är ganska stora. Man kanske kan tänka sig att ett lodjur kan ge sig på en kalv, säger han.

Antalet tamboskap som har dödast av rovdjur har under de senaste åren sjunkit, enligt Inge Woxmark. Angreppet på Ingrid Larssons får är det enda som har inträffat i Vansbro i år.

- Djurägare har blivit bra på att förebygga sådana här skador genom att använda bättre elstängel.

Är lodjur farliga för människan?

- Nej. Det är betydligt farligare att korsa en gata där man bor än att bli skadad av ett lodjur eller något annat rovdjur för den delen, säger Inge Woxmark.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons