Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur i Hörks hage

Annons

Lodjuren har ökat i antal på senare år och det är inte längre ovanligt att djuren visar sig i större samhällen.

- Vi har lodjur i Grängesberg. Min granne här i Örabergsområdet har haft ett lodjur som legat under ett skärmtak, berättar Millert Malmberg.

I sin egenskap av kommunal sanitärskytt fick Malmberg på torsdagen besikta ett sargat rådjur i Hörks hage. Uppgiften var att fastställa vilket rovdjur som varit framme.

- Rådjuret hade tydliga rivsår på sidorna och maginnehållet var uppätet. Det är inget tvivel om att det är ett lodjur som tagit för sig, säger Malmberg.

Han konstaterar att lodjuren vuxit rejält i antal, vilket gått ut över rådjursstammen.

- Det är snart slut på rådjuren. De som finns håller sig inne i samhällena. Det skulle vara bra om det gavs tillstånd för jakt på lodjur.

Som sanitärskytt åt kommunen får Malmberg rycka in när det av någon anledning behöver vidtas åtgärder mot fåglar och djur.

- I år så har jag bara här i Grängesberg tagit tiotalet grävlingar i fällor. Grävlingarna tar sig in under husen, och gräver in sig nära eldstäderna. I värsta fall kan det sluta med att skorstenen rubbas.

I övrigt är det vanligt att Millert Malmberg kallas ut för att decimera beståndet av duvor och kråkor. Kanadagäss har han också skjutit, dock inga i år.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons