Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockar inte handeln

Annons

- Vi måste tydligen arbeta hårdare med att marknadsföra vår stad ute i landet, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Flera lediga butikslokaler, butiker som flyttar och fastighetsägare som jagar nya hyresgäster. Detta är en sammanfattning av dagens centrumhandel i Falun.

Flera av fastighetsägarna arbetar nu med att finna långsiktiga lösningar. Det ska gärna vara en butikskedja inom radio/tv-, sko- eller klädbranschen som inte redan finns i Falun.

Men bland flera av de rikstäckande kedjorna inom dessa branscher finns inget större intresse att etablera sig i Falun.

- Vi har försökt att locka flera av dessa kedjor till Falun. Men beskedet vi har fått är att de inte är intresserade eftersom man anser att det händer för lite i Falun, som nu har en "negativ spiral", säger en fastighetsägare som FK har talat med.

Detta är ett mycket känsligt ämne bland både fastighetsägare och näringsidkare. Därför är det ingen som offentligt vill prata om detta.

- Det är en lång väg till ett hyreskontrakt, och under resan händer det att man ändrar sig. Därför vill ingen gå ut och prata högt om detta, menar en fastighetsägare, som ofta får höra att Borlänge är en mer intressant handelsstad.

Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag blir inte glad när han hör detta. Han leder nu en kommun som jobbar mycket hårt för att komma tillbaka efter att regementet lades ner och andra storföretag har flyttat.

Mycket ser dock positivt ut i Falun, med bland annat en stor nyinflyttning och ett regementsområde som lockar allt fler företag. Men nyheten om dessa positiva vindar har tydligen inte nått ut i landet.

- Vi har kanske inte varit så vana att aktivt jobba för att marknadsföra Falun. Jag tror att det tar några år innan andra delar av landet får höra talas om allt spännande som sker i stan. I två år har Falun jobbat med flera intressanta projekt, säger han:

- De flesta invånarna i Falun känner till detta. Allt fler i länet börjar också känna till vad vi jobbar med, och snart blir det säkert allmänt känt i andra regioner - men det tar tid. Nu gäller det bara att orka fortsätta jobba med våra projekt och profilområden. Därför blir 2003 ett viktigt år.

För näringslivschefen Hans Ahlin är butikskedjornas inställning till Falun en överraskning:

- Min uppfattning är att det finns intresse på flera håll att etablera sig i Falun. Det pratas om allt från att etablera köpcentrum till nya livsmedelsaffärer. Men detta visar att vi måste vara ännu tydligare att visa våra ambitioner med Falun, säger Hans Ahlin.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons