Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO är arbetarfientligt

Annons

LO räknar med att man vid detta års slut har fått in 22 000 arbetare från de nya EU-länderna till Sverige. Vi vet att mörkertalet är mycket större.

Vi har med andra ord stora problem på den svenska arbetsmarknaden, problem som kan hänföra sig till frånvaron av övergångsregler.

När jag i februari besökte näringsdepartementet fick jag reda på att LO:s ordförande Vanja Wendby-Lundin var emot övergångsregler. Alla var välkomna till Sverige, men det skulle ske i ordnade former med kollektivavtal och ordning på arbetsmarknaden.

Vanja Wendby-Lundin skulle se över reglerna när det gäller de långa entreprenörskedjorna och bemanningsföretagen. Det har gått tio månader sedan dess och ingenting har hänt.

Jag föreslog att man skulle titta på den tyska lagen om statlig allmängiltighetsförklaring av kollektivavtal. Regeringen hade faktiskt tänkt i samma banor som undertecknad, men LO-chefen hade sagt nej.

Statssekreteraren sa att "LO vill väl ha någon uppgift att fylla". LO är konsekvent emot lagstiftning som medel att skydda arbetarnas intressen.

Nu springer ombudsmännen runt på arbetsplatserna och registrerar hur många från de nya EU-länderna som kommer hit och tar jobben från svenskarna.

De informerar de nya arbetarna om deras rättigheter, men kan i de flesta fallen inte göra någonting.

Sverige var det enda landet i EU, som inte införde övergångsregler mot arbetskraftsinvandring. Det kommer att stå oss dyrt.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons