Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-aktion mot Lidl

Annons

I förra veckan sparkades en provanställd kvinna från företaget. Orsaken var arbetsbrist. Beskedet fick kvinnan efter att ha lämnat ett övertidspass.

- Jag vet att anställda uppmanats att inte ta ut ersättning för övertid, säger Mauritz Nuotio som ska ta kontakt med Handels ordförande Inger Sjöstrand och diskutera en gemensam facklig aktion mot Lidl.

- Personalen ska visa sin lojalitet mot företaget och inte ta ut den ersättning de är berättigade till. Det här är en arbetsmetod som vi protester emot.

Sedan öppningen den 20 januari har fyra platschefer kommit och gått. Handels har haft stora svårigheter att få kontakt med de regionala cheferna.

- Det är oerhört svårt att få en facklig dialog med företagsledningen. Därför måste vi tillsammans med Handels agera och reagera mot den totala avsaknaden av personalpolitik, säger Mauritz Nuotio. De anställda ska kunna gå med i facket, utan att känna rädsla.

Även Metall i Långshyttan har reagerat på Lidls personalpolitik.

- Vi måste reagera. Så här kan ett företag inte agera i Sverige, säger metallklubbens ordförande Johan Bergman.

Inger Sjöstrand. ordförande i Handels Dalarna, men också ledamot i Handels överstyrelse, tycker det är bra att det blivit debatt om Lidls verksamhet i Sverige.

- Vi känner oss både frustrerade och förbaskade över företagets agerande. Kunderna måste reagera, det ska tydligen kännas i kassan för Lidl för att man ska förstå, säger Inger Sjöstrand.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons