Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust och mörkt - trenderna i årets trädgårdar

/
  • Stenstod. Små figurer som den här 25 centimeter höga Buddah hör våren till i trädgården i år. Den är gjord i stenliknande material och finns i olika utföranden både som människor och djur.
  • Långlivad. Den vita solhatten är en reslig perenn med blommor som varar länge. Den kallas allmänt
  • Trädgårdsvitt. Rosa alba Suaveolens, kallas även Semiplena, och är en härdig, skuggtålig och lättodlad buskros som blommar rikligt och doftar starkt.
  • Djävulsbuske. Helt rätt i färg är den rödbladiga smällspirean med sina mörkröda blad och mängder av rosa/vita blommor.
  • Svart viol. Molly Sanderson heter den svarta violen, vars skönhet som synes förstärks om den kombineras med någon silverskimrande växt. Kan övervintras men är känslig.
  • Stockros. Den svarta stockrosen är en tvåårig skönhet som snabbt blir 3-4 meter hög även i våra trakter. Stockrosor förknippas annars med den södra landsdelen, men även de blir allt härdigare till glädje för alla rosälskare här.
  • Lila tulpan. Även tulpanerna får allt mörkare färger ocgh går från purpur till svart. Här en högrest grupp lila tulpaner, som blir populärare för varje år.
  • Vårligt. Famnen full av vårliga jordvivor i flera färger från mörkaste purpur till vitaste vitt har Gert Nystöm på Lövhyddan. Hans tips är tjuvstarta våren med en jordviva inomhus och sedan sätta ut den för att få glädje av den i trädgården nästa år. Foto: Anna Klintasp

Annons

Gert är trädgårdsmästare på 70-års jubilerande Lövhyddan i Falun. Ett familjeföretag som startades av föräldrarna Sven och Astrid Nyström och 1979 övertogs av sönerna Ingemar och Gert.

Många nyheter och trender har passerat Lövhyddan under dessa år. Växter har kommit och gått och kommit tillbaka igen, precis som färgerna bytt av varandra i popularitet.

Nu är det mörkt purpurfärgade, till nästan svarta, blommor som kommer allt mer och blir allt fler. Tulpan, pensé, viol, stockros och vallmo är en handfull mörka skönheter, som gör sig bra tillsammans med gråskimrande silvernjurvinda, silverax och silverek.

- En genomgående trend är att kunderna efterfrågar och väljer mindre växter, både för utomhusbruk och att ha inne i fönstren, konstaterar Gert.

En naturlig följd av att allt fler har mindre trädgårdar och lägre fönster än som var fallet förr. Det märks inte minst på pelargonerna, som tidigare tilläts ränna iväg men med åren blivit allt knubbigare.

Även när det gäller träd och buskar är det mindre sorter som tagit över för att slippa växa ur trädgårdarna och bli stympade efter några år. Även här är det mörkbladiga sorter, typ purpurapel och djävulsbuske, som är hetast just nu.

- Djävulsbusken, som egentligen är en rödbladig smällspirea, tycks vara speciellt populär bland präster, säger Gert halvt på allvar halvt på skämt.

Om det är namnet som lockar vill han låta vara osagt. Men faktum är att han sålt flera mörka djävulsbuskar just till präster i grannskapet.

Konkurrerar i popularitet med det "syndigt" svarta gör det rena vita i trädgården i år. Ett vitt rum eller bara ett vitt hörn är helt rätt och kan åstadkommmas ganska lätt.

- Tänk bara på att välja rätt vita växter efter var i trädgården du arrangerar din vita vrå, säger Gert.

Pelargon, petunia, margerit och snöflinga vill har sol och ljus, medan fänrikshjärta, krollilja, flitig Lisa och begonia trivs bäst i skuggan.

Vitt gör sig bra i sol men ännu bättre i skugga. Och allra vackrast lyser den vita trädgården i skymningen. Så se till att du placerar det vita så att du kan njuta av det vita både inifrån och utomhus om kvällarna.

En tidig norsk brudspirea ger sagolik lyster när det skymmer om våren. Precis som grupper av mattram i rabatten när det närmar sig höst.

Väl värt att testa!

Vita växter för solsidan:
Träd och buskar: Aronia, syren, buskmagnolia, schersmin, ros och klematis.

Blommor: Snöflinga, lobelia, pelargon, petunia, lilja, margerit, ulleternell, höstanemon, tovsippa, drakmynta, kransveronika och randgräs.

Vita växter i skuggläge:
Träd och buskar: Häggmispel, korallkornell, smultronschersmin, snöbär, rhododendron och klätterhortensia.

Blommor: Flitig Lisa, begonia, fänrikshjärta, julros, krollilja, myskmadra, spetsmössa och funkia.

Mer läsning

Annons