Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust för unga utan jobb

Annons

- Det har varit en positiv sommar för arbetsmarknaden, säger Dagny Martinsson, chef för Arbetsförmedlingen i Vansbro.

Redan i slutet på vårterminen gick Arbetsförmedlingen ut till gymnasieskolornas avgångs-klasser för att informera om möjligheterna till jobb efter skolan. Lise-Lotte Anderses arbetar med att förmedla jobb till ungdomar och hon blev positivt överraskad.

- De flesta hade jobb på gång och behovet av vår hjälp var inte så stort som vi trodde, säger Lise-Lotte Anderses.

Inför sommaren såg arbetsmarknaden bra ut. Många lediga jobb fanns, speciellt inom vårdsektorn, där en del tjänster blev svåra att tillsätta. I dag finns ett trettiotal arbetssökande i åldern 18-24 år hos Arbetsförmedlingen. De flesta av dessa sökande har kommit in under juli månad och de har skrivit in sig för att få ytterligare jobb, som ett komplement till jobb de redan har.

Fortfarande kommer företagen med förfrågningar om sommarjobbare. Det är främst företag som behöver personal snabbt under kortare arbetsperioder.

- Vi har ett väldigt bra samarbete med företagen, de vet att vi kan hjälpa till med personal när det behövs, säger Lise-Lotte Anderses.

Kommunens sommarjobbsprogram hade många sökande till sina platser. Programmet riktar sig till ungdomar från årskurs nio upp till de som inte avslutat gymnasiet. Totalt har 80 ungdomar under sommaren arbetat tre veckor inom kommunen eller hos ideella föreningar. Hos Arbetsförmedlingen tror man att även hösten ser ljus ut för ungdomsarbetslösheten.

- Många ungdomar har redan planerat inför hösten säger Lise-Lotte Anderses.

Det kan handla om både utbildningar och jobb som väntar. Vintersäsongen i Sälen har redan börjat komma in med förfrågningar till Arbetsförmedlingen och industrin har fortfarande behov av utbildad arbetskraft.

- Om du utbildar dig inom vård eller industri har du stora möjligheter att få jobb i kommunen, säger Dagny Martinsson

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons