Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusskygga tjuvar stjäl från kyrka

Annons

De senaste stölderna var förhoppningsvis sista gångerna som kyrkan drabbades. Från fredag till måndag försvann blommorna på altaret, 21 ljus som stod i ljusstakar och 14 offerljus.

- Det här är löjligt och måste vara nåt jävulskap, säger Lars Särström, kykovaktmästare.

Kyrkans portar är öppna från klockan sju på morgonen till klockan nio på kvällen. Man tror att stölderna har skett under eftermiddagarna.

Från och med den första

augusti så kommer porten mot Brömsen att låsas och den enda vägen in för besökare är den norra porten. Detta har kyrkan provat förut för att bli av med tjuvar.

- Kommer man in genom porten som vetter mot Brömsen så har man uppsikt över och kan bevaka hela kyrkan. Det kan man inte om man kommer från norra porten.

- Förra gången vi provade det här så gick stölderna ner, säger Lars Särström.

Det är alltså inte första gången som Orsa kyrka varit utsatt för stölder. Tidigare har tjuvarna länsat den sparbössa där man lägger pengar för ljus och vykort. Sparbössan har vid ett flertal tillfällen brutits loss från väggen med något tillhygge. För att slippa skadegörelsen använder man numera en plåtburk istället och tömmer den flera gånger dagligen.

Vid ett tillfälle när tjuvarna försökte länsa bössan på pengar var den tom, så då slog man sönder fönster till sakristian istället.

Sedan i början av sommaren har Orsa församling börjat anmäla alla stölder på polisens uppmaning. Även denna veckas händelser är polisanmälda.

- Man kanske ville sno blommorna till en grav, men då försvinner ju själva tanken med blommorna. Snor man från kyrkan så har man sjunkit bra lågt, säger Lars Särström.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons