Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning i sikte för Vansbros ekonomi

Annons

Visserligen är det inte förrän 2007 som kommunen räknar med att kunna presentera en budget i balans men prognosen för 2004 gör ändå att det går att se ett tydligt trendbrott och en ljusning vid horisonten.

- Det har blivit en mycket högre kostnadsmedvetenhet hos alla och även investeringsstoppet har gett resultat, säger Catarina Willman.

Verksamheternas underskott för 2003 hamnade på 15 miljoner kronor, en siffra som hon räknar med att kan sänkas med en tredjedel för 2004.

- Prognosen pekar på ett underskott runt 10 miljoner för verksamheterna och vid delårsrapporten för tredje kvartalet var reusltatet bättre än budget, säger Catarina.

Det är just siffrorna för verksamheterna som är mest jämförbara från år till år.

Kommunen har under de senaste åren haft mycket stora investeringskostnader i bland annat skolbyggen men dessa räknas inte in i verksamheternas kostnader och påverkar därför inte prognosen.

För att ge ett perspektiv på hur stort ett underskott på 10 miljoner är kan sägas att kommunens verksamheter totalt omsätter runt 300 miljoner kronor årligen och att 10 miljoner ungefär motsvarar halva årskostnaden för verksamheten vid Söderåsen.

För 2005 ser det ännu ljusare efter att riksdagen i sin höstproposition aviserat ytterligare sju miljarder till kommunerna. För Vansbros del innebär omkring sex miljoner i ökade intäkter.

- Det märks att det är ett mycket större fokus på ekonomin än vad det varit tidigare och jag tror inte att någon vill vara med om samma törnar en gång till, säger Catarina och syftar på fjolårets kommunala turbulens.

Ett annat tecken på en ljusning är att kommunstyrelsen just beslutat att föreslå fullmäktige att inte höja den nuvarande skattesatsen på 22 kronor och 54 öre inför 2005.

- Helt klart är att det har vänt och det känns verkligen positivt, säger Catarina Willman.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons