Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning i sikte

Annons

Kommunalrådet Leif Nilsson (s) som på kommunens uppdrag arbetat stenhårt för att rädda verkstaden säger att det känns optimistiskt i dag.

- Det är inte helt klart med en ny ägare, det handlar nu om att få in alla finansiärer som måste till. Finansiärernas beslut är inte fattade men det ser lovande ut. Jag kan i dag säga att jag hoppas på ett positivt beslut och att merparten av arbetstillfällena är räddade, säger Nilsson som dock vill avvakta de nya ägarnas beslut innan han säger mer.

- Vi måste hitta en lösning. Jobben vid Morgårn betyder så mycket för hela kommunen.

- Jobben vid Morgårn är viktiga då de är så många och ger jobb åt underleverantörer. Men Morgårdshammar har också en strategisk betydelse för kommunen då vi har verkstadsteknisk utbildning tillsammans med företaget, säger Leif Nilsson.

Morgårdshammars vd Dan Sandberg är också han optimist i dag:

- Det pågår nu ett arbete för att få alla bitar på plats, men alla bitar är ännu inte på plats. Så jag vågar inte till 100 procent lova att det lyckas, men jag är hoppfull, säger Sandberg.

Sandberg berättar att Morgårdshammar AB har styrelsemöte den 23 april och då hoppas han att styrelsen ska godkänna ett avtal med de nya ägarna till verkstaden.

- Nu kan jag inte föregripa beslutet och jag kan inte heller uttala mig för de nya ägarnas räkning. Men det blir en stor del av verksamheten som i så fall räddas, säger Sandberg.

Sandberg räknar med att Danieligruppen som äger Morgårdshammar AB kommer att köpa tjänster hos det nya verkstadsföretaget.

- Morgårdshammar kommer under en tid att köpa en del från verkstaden, sådan är tanken, säger Sandberg.

De nya ägarna, som ännu inte är offentligt kända, måste sedan se till att fylla maskinparken med ny produktion och se till att hålla konkurrenskraftiga priser åt Morgårn.

Danieligruppens europeiska konkurrenter tyska SMS och Demag, österrikiska/italienska VAI (Pomini) och franska Stein Heurtey har alla valt att lägga produktionen i lågprisländer som Kina, Rumänien och Brasilien med 40-45 procent lägre kostnader.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons