Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning i ekonomin

Annons

- Det känns roligt att kunna redovisa så här positiva siffror, säger kommunens ekonomichef Catarina Willman.

Budgeten för 2004 pekade alltså på ett underskott på omkring 14 miljoner kronor, en summa som nu har visat sig stanna vid minus 3 miljoner.

- Individ- och familjeomsorgen (IFO) har gjort ett jättejobb och lyckats minska kostnaderna från beräknade 13,9 miljoner till 8,5 miljoner, säger Catarina Willman.

- IFO har fått en högre bemanning vilket gör att vi kan ta hand om saker här hemma i stället för att utnyttja kostsamma institutionsplatser på annat håll.

Catarina menar också att de senaste årens kärva ekonomi har lett till en mycket högre kostnadsmedvetenhet hos alla och att även investeringsstoppet har gett ett positivt resultat.

- Det är bara kostnaderna för LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och handikappomsorgen som visar ett underskott på 1,9 miljoner i förhållande till budgeten för 2004, säger Catarina Willman.

För att ge ett perspektiv på hur stort ett underskott på 3 miljoner är, kan sägas att de kommunala verksamheternas nettokostnader totalt omsätter runt 300 miljoner kronor årligen.

- Budgeten för 2005 visar på ett underskott på 5,7 miljoner och vi har räknat med att få kostnaden för verksamheterna i balans med ett nollresultat till 2006. För 2007 ska vi få ett överskott med 6,5 miljoner enligt de prognoser vi har i dag, säger Catarina Willman.

Regeringen har också aviserat ytterligare sju miljarder till kommunerna, vilket för Vansbros del innebär omkring sex miljoner i ökade intäkter. Sammantaget går det alltså att se ett ljus i den tidigare så becksvarta tunneln och om svångremmen är lika hårt åtdragen som under fjolåret kan ett nollresultat komma betydligt tidigare än beräknat.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons