Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för länets byggjobbare

Annons

I juli steg arbetslösheten bland Byggnads medlemmar i Dalarna till 12,3 procent, jämfört med 10,6 för ett år sedan. Under hela året har arbetslösheten legat runt 1,5-2,0 procentenheter högre än 2002. Ingen positiv utveckling. Men i den mörka tunneln skymtar ett litet ljus.

Eller rättare sagt ett stort ljus:

- Vi vet att jobben i Dalarna ökar rätt så rejält framöver, säger Byggnads ombudsman Nils Persson.

I dagsläget är ett par större byggen i gång. Kårhuset och familjebadet. Det har dock inte märkts i arbetslöshetsstatistiken. Men när Ica kommer i gång på allvar, vägbygget Falun-Borlänge och pappersmaskinen i Kvarnsveden, då blir det helt andra siffror.

Byggnads tror på 1 000 fler sysselsatta jämfört med i dag. Med en arbetslöshet bestående av 463 personer, så kan den i det närmaste utraderas.

- Men det är praktiskt omöjligt, det finns alltid de som är utan jobb, som befinner sig mellan olika jobb, säger Nils Persson, som dock tror att den kan sjunka till några enstaka procent.

Ett sådant läge var det många år sedan branschen upplevde. Att arbetslösheten ökat i år kan bero på nedgång i Stockholm och att den norska marknaden ser annorlunda ut.

- I Norge pågår jobb, men de ligger längre från Dalarna än tidigare. Det är kanske andra som söker sig dit, funderar Nils Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons