Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusning för fartfantaster

Annons

När den nya vattenskoterförordningen trädde i kraft den 15 juli blev det endast tillåtet att köra vattenskotrar på vatten som klassats som allmän farled och i speciella områden. Ingetdera finns i Dalarna, vilket gör att det är förbjudet med vattenskotrar i länet. Länsstyrelsen vill nu starta arbetet med att ta fram områden där det ska vara tillåtet med vattenskotrar.

- Jag ser det som ett tillmötesgående från regeringen att få den här möjligheten, säger miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen i Dalarna.

Tidigare regler för vattenskotrar har varit svårtolkade, bland annat räknades större vattenskotrar som fritidsbåtar. Den skillnaden är nu borta och oavsett storlek ska alla vattenskotrar behandlas lika.

- Det verkar vara oklart bland allmänheten om vad som gäller, säger miljöhandläggaren Jenny Evred på länsstyrelsen i Dalarna.

Eftersom reglerna varit oklara har användandet av vattenskotrar ökat. Länsstyrelsen har märkt en ökning i antalet klagomål från människor som ansett sig blivit störda av vattenskotertrafik.

- Framförallt från Falu kommun och i området kring Siljan har vi fått många klagomål, men även från övriga länet, säger Jenny Evred.

Arbetet med att ta fram områden där vattenskotern kan tillåtas innebär att buller och störningar på växt och djurliv ska vägas mot vikten av att vattenskotrar tillåts. Boende längs stränder, friluftsintressen och miljövården berörs av arbetet.

- Vi har inte påbörjat arbetet men en viktig bit är att involvera kommunerna, säger Stig-Åke Svensson.

I dagsläget finns inga särskilda vattendrag med i planerna. Däremot har det tidigare under åren tagits fram ett antal vattenskoterområden som inte godkänts med den gamla regleringen.

- Ambitionen är att vi till nästa säsong har sett över det här, säger Stig-Åke Svensson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons