Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare tider - då kommer utflyttningen

Annons

Kanslichefen Urban Zetterquist på "bostadsakuten", eller Statens bostadsnämnd som det formellt heter, berättar att nämnden de senaste åren inte fått in så många ansökningar från kommuner i trångmål.

- Under ett par år så har utflyttningen från inlandet varit låg. Det beror på lågkonjunkturen, men när högkonjunkturen kommer så blir det kuststäderna som först märker av den. Då kommer utflyttningen från inlandet i gång, konstaterar Urban Zetterquist.

Bostadsnämnden bildades den 1 augusti 2002 och föregicks av bostadsdelegationen som startades 1998.

Bostadsdelegationen fick ansökningar från 90 kommuner. 40 av dem erhöll stöd. Staten satsade 2,2 miljarder (2 200 miljoner kronor) och kommunerna själva två miljarder. Sammanlagt 13 000 bostäder togs bort.

Vissa kommuner fick hjälp med en stor del av kostnaderna för att sanera hus och lån.

Andra, som ansågs ha något bättre förutsättningar, fick stå för en större del själva. Ett sådant exempel är Älvdalen där saneringen kostade 20 miljoner och staten bidrog med fyra miljoner.

- Smedjebacken hör till de kommuner som fått allra mest stöd. Där kostade åtgärderna 50 miljoner och staten stod för 44 miljoner, uppger Urban Zetterquist som i tisdags deltog vid en bostadskonferens i Ludvika som arrangerades av Hyresgästföreningen.

Statshjälpen var förknippad med vissa villkor, till exempel att ett visst antal lägenheter skulle vara rivna inom ett visst antal år.

500 lägenheter skulle bort till slutet av 2004 enbart i Smedjebacken. Nu vill Smedjebacken skjuta på rivningen av 44 lägenheter men har ännu inte haft kontakt med bostadsnämnden om detta.

- Jodå, jag har läst om det där i tidningen. De får gärna ha kvar sina bostäder men då måste vi även göra en ny reglering av kostnaderna. Det finns ingen anledning för oss att betala för bostäder som fortsätter att tjäna in pengar åt sina ägare, fastslår Urban Zetterquist.

Malung, Ludvika, Hedemora, Säter och Gagnef var de kommuner i länet som tvingades konstatera att ansökan till delegationen avslagits. I samtliga fall har staten ansett att kommunerna har så pass bra ekonomi att de klarar att hantera problemen i sina bostadsbolag själva.

- I till exempel Ludvika var bostäderna lågt belånade och i fallet Malung så bedömdes kommunens egna resurser vara relativt stora. Senare har det ju framkommit att Malung planerar för ett stort kulturhus så vi gjorde uppenbarligen rätt bedömning.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons