Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus på väg att släckas

Annons

Omsorgsnämnden ska spara fyra miljoner kronor. Som en del i det läggs Edison (dagverksamhet för hjärnskadade) ner. Verksamheten har funnits i Borlänge sedan 1996 och har sju brukare. Dessa kommer nu att omplaceras i andra dagöppna verksamheter. Totalt ger det kommunen en besparing på 664 000 kronor per år.

- Vi är besvikna. Det är helt enkelt bedrövligt, säger Karin Lindvall, en av de anhöriga till Edisons brukare.

Hon fick, liksom övriga anhöriga, motta ett brev stämplat med Borlänge kommuns emblem för två veckor sedan. I det lämnades besked om nedläggning av verksamheten, samt andra tänkbara alternativ. I hennes makes fall handlar det om en utökning av redan befintlig tid i dagverksamhet på Åkershem i Kvarnsveden.

- Det är också föreslaget att han ska till Infocenter för utvecklingsstörda, men det har jag bestämt sagt nej till, berättar hon.

Tillsammans med brukare, personal och representanter för länsföreningen Hjärnkontoret samlades anhöriga i Edisons lokaler i går. Nedläggningen diskuterades och stämningen var upprörd. Samtliga var dock rörande överens om att omplaceringarna försämrar tillvaron för de hjärnskadade, vilka bevisligen är beroende av trygghet och kontinuitet i sin vardag.

- Struntar man i det i Borlänge kommun? I Falun finns en helt annat beredskap och planering, säger Seppo Munnukka, ordförande för föreningen Hjärnkraft i Dalarna.

Enligt ordföranden finns det mellan 20 och 30 hjärnskadade personer i Borlänge som inte får någon hjälp alls. De ingår i ett mörkertal, som hela tiden växer.

För att underlätta omställningen för Edisons brukare har deras personliga assistenter egna planer. Assistenterna, som tillhör den ekonomiska föreningen Stugknuten, försöker förlägga träningstimmar i Stugknutens lokaler. Det skulle innebära att brukarna slipper träna på Infocenter för utvecklingsstörda, samtidigt som de kan behålla viss gemenskap i gruppen.

- Det är oerhört viktigt att de får träffa varandra, understryker Karin Lindvall.

Edison, vars namn har stått för ljus och hopp för hjärnskadade, skulle ha lagts ner i dag. Nu har brukare och personal fått ett par dagars dispens.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons