Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus konfirmation i Säfsen

Annons

Gruppen började sin läsning tillsammans med kyrkoherden Håkan Henriksson men har sedan årsskiftet haft Mikael Aspelin som ledare.

Konfirmanderna har träffats en gång i veckan och då läst och studerat grundtankarna i den kristna tron. På sin konfirmandhelg samtalade och lärde de sig mer om bland annat kyrkorummet. Ungdomarna fick prova på att " klä en präst" på rätt sätt, vilket visade sig vara svårare än de trott.

Redovisningen av konfirmationsläsningen skedde i år även med hjälp av modern teknik. Konfirmanderna fick 20 frågor som de själva fått diskutera och svara på. Både frågor och svar har sedan lagts ut på församlingens hemsida.

Vid pingstaftonens gudstjänst

tågade konfirmanderna in i procession och sommarklädda familjemedlemmar fotograferade entrén. Därefter inledde komminister Aspelin andakten med att erkänna att han ljugit för ungdomarna.

- Jag måste erkänna att jag är lite nervös, det är säkert ni också. Jag sa tidigare att det skulle bli ett förhör på de frågor ni arbetat med, men det tänker jag faktiskt inte ha. Ni och jag kan slappna av nu och jag försäkrar er att ingen behöver gå om eller så, om man inte kommer ihåg det vi tidigare pratat om just nu, sa komminister Aspelin.

Trots sin tidigare försäkran om att inte hålla något förhör, fick konfirmanderna svara på en del frågor hållna i en samtalsform. Nervösa och lite generade svarade ungdomarna trevande på prästens frågor. Under andakten spelade och sjöng Lena Liss ett antal sånger.

Texten i den sista sången, Stad i ljus, beskrev väl årets konfirmation i Säfsnäs. Solen strålade och ljuset sken in på de vitklädda ungdomarna som efter uttåget ur kyrkan möttes av stolta föräldrar och vänner. Konfirmanderna i Säfsen mottogs på alla sätt av ljus och värme.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons