Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus i mörkret?

Annons

När kommer det första ljusterapicafeét till Falun och Dalarna? Sådana ställen finns redan på annat håll. Det finns alltså sätt att tjäna pengar till och med på världsaltets ständigt återkommande pendel; att mörkret lägrar sig just under november och december.

Bristen på ljus plågar oss. Dagarna är för korta. Det är mörkt när vi går till jobbet eller skolan. Det är mörkt när vi kommer hem. Visst blir vi sura och vresiga och deppiga. Vad jag vet finns ingen utredning som bekräftar detta, men det är bara att titta på din granne. Skrattar hon oavbrutet? Nänä...

- Man skulle göra som björnen, sa en kille som jag känner. Gå i ide när kylan kommer och dagarna blir kortare. Och sen kliva upp när snön börjar smälta i vår.

Mörker oroar oss. Ibland kan också jag tycka det är skönt med mörkret. Korta stunder. Att sjunka ner i soffan tidigt om morgnarna och bara sitta där utan lampor påslagna - i ensamhet, innan övriga huset vaknat.

Men för det mesta är mörker något vi uppfattar som lite otäckt.

Ändå är vi lyckligt lottade. Tänk på folket i Kiruna. De ser inte solen på flera månader.

En gång var jag i vår nordligaste stad. Jag skulle på ishockeymatch i den gamla Matojärviladan, som nu lär vara riven och ersatt med en modern anläggning. Börje Salmings namn studsade mellan plåtväggarna. Det var dragigt och kallt.

Och mörkt. När jag klev av tåget på förmiddagen och vandrade till hotellet var det skumt. Och det förföljde mig hela dagen. Klockan halv tre var det mörkt. Och nästa dag såg likadan ut.

Hur står de ut? Jaja, många gör det inte. De flyr. Och återkommer under sommarmorgnarna, då det å andra sidan är ljust dygnet runt. Fast det var en klen tröst en decemberdag för 30 år sen.

Vi behöver ljus - nu. För många är snön räddningen. Ordentligt med snö lyser upp tillvaron. Det blir lättare att leva.

Fast det verkar inte gälla i år. Den lilla snö som finns här nu är solkig och ful. Ger ingen lindring. Får vi inga stora snömängder i år? Blir det ingen vit jul? Klart att frågorna haglar, åtminstone sedan jag gjort en resa söderut och med egna ögon sett att byar som Pålsboda och Hjortkvarn, beläget mellan Örebro och Linköping, har betydligt mer av den vita varan än vi. Riktig snö, alltså. Inte konstgjord.

Räddningen för oss i mörkret är alltså ljusterapi. Förr fanns det bara levande ljus och fotogenlampor. Inte mycket att hänga i julgranen.

Nu är det annat. Kanske är det så att årets julklapp blir den elektroniska väckarklockan, som väcker en med ett stegrande ljus. Till slut ger den ifrån sig ett sken som lyser upp hela rummet. Eller den mobiltelefon, som istället för ljudsignaler pumpar fram ett kraftigt vitt sken: starkt nog att väcka en oxe.

Fast så var det det här med ljusterapicaféer. De finns redan.

Gå in och drick en kaffelatte, eller ett glas guavajuice - men gör det i en miljö som är helt vit: du måste till och med skyla över dina egna kläder - som oftast inte är vita på vintern - med en vit skyddsrock. Annars kommer du inte in.

Jakten på ljus går vidare.

För de som inte lyckas hitta nyckeln till ett ljusare liv, är tyvärr enda utvägen att vänta in det naturliga ljuset.

Slutet av mars, kanske...

PELLE MALMBERG

Mer läsning

Annons