Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudlig postlåda vann pris

Annons

En postlåda som med en signal talar om då posten ligger i lådan blev den vinnande uppfinningen då niondeklasserna i Västerdalarnas gymnasieskola, VDG, hade uppfinnartävling.

- Än finns postlådan bara som en idéskiss och modell men på sommarlovet ska vi nog prova att göra en riktig prototyp och se hur den fungerar, säger uppfinnarna Martin Berg, Jonas Nilsson och Simon Toresson.

Under ett par veckor har A- och B-klasserna i VDG jobbat med egna uppfinningar och kulturprojekt under lektionerna i NO-teknik samt i svenska.

- Från början var det litet trögt att få igång uppfinningsrikedomen. Eleverna tyckte att allt finns ju redan. Men efter hand lossnade det, då de började tänka över vad de retat sig på och vad de saknade, berättar läraren Maud Gerhardsdotter.

Portionsförpackat tvättmedel i en plast som löser upp sig i vattnet, skor som byter färg efter vädret, engångspenslar laddade med färg, byxor som håller reda på nyckelknippan, vantar med elvärme, hörlurar med inbyggd mp3-spelare, ryggsäck med hållare för att kunna bära cykeln uppför trapphuset. Detta var några av uppfinningarna som värkte fram.

I kulturdelen fick eleverna göra montrar där de presenterade tre samtida kulturpersoner - en författare, en konstnär och en kompositör.

Den mest levande presentationen hade Elin Häggberg och Anders Lindholm som i sin monter spelade Romeo och Julia på ett lysande sätt.

Men kulturutställningen vann Frida Wärman och Erika Högberg med sin rosutsmyckade monter som hade tyngdpunkten på Karin Boye.

Vinnarna utsågs genom att publiken fick rösta.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons