Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livvakter gripna för Bagdaddåd

Annons

Hälsoläget för Iraks bombdrabbade vice premiärminister Salam al-Zubayi uppges vara stabilt. Nya bombdåd på lördagen krävde minst ett 60-tal liv.

Lördagens blodigaste attack kom när en självmordsbombare i lastbil med laddningen gömd under en tegelstensleverans sprängde sig utanför en polisstation i sunnidominerade al-Dura. Explosionen hördes över hela Bagdad och krävde minst 20 liv varav många poliser.

Några timmar senare kom en man iklädd bombväst in i en sötsaksbutik i Tal Afars marknadsområde al-Saraj. Han utlöste laddningen och tog minst tio människor med sig i döden, uppgav stadens borgmästare Najim al-Juburi. Det turkmendominerade Tal Afar i nordvästra Irak har av USA:s president George|W Bush nämnts som lysande exempel på framgångar i säkerhetsarbetet.

Andra dåd med sammanlagt tiotals dödsoffer rapporterades från bland annat Anbar nära syriska gränsen och Haswa söder om Bagdad.

Samtidigt fortsätter utredningen av fredagens spektakulära sprängdåd mot al-Zubayi, en attack som påminner om att inte ens den massiva bevakningen kring Iraks ledare innebär säkerhet.

Gärningsmännen tros ha haft hjälp inifrån för att kunna ta sig in på det hårt bevakade område där vicepresidenten har sitt hem.

Efter att ha opererats i fredags vårdas al-Zubayi, en av de högst uppsatta sunnimuslimerna i Iraks ledning, på ett amerikanskt militärsjukhus i Bagdads gröna zon. Hans tillstånd uppges vara stabilt. Nio människor, däribland al-Zubayis bror, dödades i attacken.

En sunnitisk grupp ledd av al-Qaidas irakiska gren uppgav på lördagen att den låg bakom dubbelbombningen. Islamiska emiratet Irak, som gruppen kallar sig, meddelade att dess kämpar "med Guds hjälp lyckades" komma åt al-Zubayi.

"Vi ber till Gud att inte skona denne föraktlige förrädares liv, han som sålt sin religion och sitt folk", löd meddelandet på en webbplats som används av islamistgrupper.

Gruppen utlovade fler angrepp på "förrädare" i den irakiska regeringen, uppenbarligen med syftning på sunnitiska politiker. Den har också tagit på sig ansvaret för granatattacken som skakade FN-chefen Ban Ki-Moons presskonferens i Bagdad i torsdags.

TT

Mer läsning

Annons