Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktigt för de äldre

Annons

Alla äldre ska - oavsett vårdbehov - känna sig välkomna varhelst de önskar bo.

Vi moderater vill införa en modell där resurserna ökar med vårdbehovet och ger valfrihet för alla äldre som är i behov av omsorg.

Vi vill skapa en mångfald av arbetsgivare inom äldrevården, arbetsgivare som erbjuder goda villkor för personalen.

Vi vill låta en oberoende myndighet utföra tillsynen av sjukvård och äldreomsorg. Vi vet att det under förra året (enligt en rapport) anmäldes 662 fall av missförhållanden inom äldreomsorgen.

Det handlar om örfilar, kränkande ord eller personer som glöms - på toaletten! Det är således inte bara fallet med kvinnan i Gislaved, damen som blev slagen av två skötare.

Nu ska vi dock komma ihåg att i stort fungerar vården bra och till och med mycket bra, personalen sliter och gör sitt allra bästa.

Det behövs en ackreditering (ett sorts körkort) för alla som driver äldreomsorg. Även kommunerna ska kontrolleras.

Många äldre står i kö för att få sjukvård.

Det ringde en äldre dam och berättade att hon nu väntat 18 månader för att få sin gråstarr behandlad.

"Jag har inte fått något besked om när jag får komma, men det låter som om jag är för gammal för att någon gång få vård" sa kvinnan med gråten i halsen.

Hon var bara 76 år, aktiv i PRO och

flera föreningar! Hon var - med all rätt - ledsen.

Dålig hörsel, gråstarr och utslitna höftleder är vanligt bland äldre. Trots att dessa diagnoser är vanliga och kan behandlas på

majoriteten av sjukhusen är väntetiderna oacceptabelt långa. Detta gäller främst de landsting där socialdemokraterna styr.

Landstinget Dalarna är inget undantag. Där är köerna jättelånga! Över 20 000 personer - därav många äldre - finns i långa köer för operation eller för att komma till en specialistläkare.

Det handlar om köer - men att få vård är detsamma som livskvalitet. Långa vårdköer förhindrar att äldre kan behålla sin livskvalitet och leva ett oberoende liv. Många äldre far helt enkelt illa i kampen för att få den vård man anser sig ha rätt till. Många äldre tvingas vänta med ständiga smärtor och vissa måste "tigga" om hjälp från andra.

Vi undrar hur de styrande politikerna i Landstinget Dalarna tar en nyhet som: "Fyra dog i onödan". Det var chefen för hjärtkliniken vid Falu lasarett som sa så. Han pratade klartext, sa exakt så här: "Det senaste året har fyra patienter dött i väntan på operation. Som jag ser det är det onödiga dödsfall. Dessa personer hade sannolikt överlevt om vi inte haft så lång kö". Så sa läkaren. Nödrop av den sorten glömmer man inte!

Varje människa har, enligt vår mening, rätt till en trygg ålderdom.

Vi påstår inte alls att en privatisering av all äldrevård är lösningen. Men vi vet att Kommunalarbetareförbundets rapport "Solidaritet och valfrihet i välfärden" klart sa att de enskilda alternativen inom äldreomsorgen genomgående fick högre betyg än offentliga arbetsgivare. Det gäller bland annat områden som att ägna mera tid åt de äldre, möjligheter att påverka arbetssituationen och att kunna ta egna initiativ.

Vi vet att antalet som är 80 år och äldre år 2030 kommer att vara cirka 750 000, mot dagens cirka 450 000.

Några rader om vår syn på pensionen:

Vi moderater har i riksdagen föreslagit höjda grundavdrag för pensionärer. Det betyder att kommunalskatten minskar och att man får behålla en större del av pensionen. År 2003 skulle vårt förslag innebära att pensionärer med garantipension får nästan 4 000 kronor mera per år kvar,

eller cirka 300 kronor per månad. Vi föreslog också att staten borde betala tillbaka den del av folkpensionen som innehölls (konfiskerades) då pensionerna beräknades enbart på 98 procent av basbeloppet.

Vi har - tyvärr - ännu inte fått medhåll från några i den frågan.

ANN-BRITT ÅSEBOL

Mer läsning

Annons