Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktiga rör ser ljuset igen

Annons

När vägen ska förbättras passar Borlänge Energi samtidigt på att byta ut rör för vatten och avlopp. Dricksvatten är i dag en självklarhet. Bara att skruva på kranen.

Men så har det inte alltid varit. Efter att tidigare ha tagit vatten ur egna brunnar på gårdarna gick ett antal fastighetsägare samman och bildade en vattenledningsförening i Hönsarvet. Året var 1912.

Ett viktigt steg i samhällsutvecklingen.

-De som bodde i byn skapade sin egen möjlighet att få vatten, berättar Lars Dehlbom, som själv som barn ibland sprang upp till bassängen och tittade om den var fylld.

Rann det över berättade han det för sin pappa, som skötte pumpen vid pumpstationen som låg vid Solbacksgatan.

Under en period drevs pumpen av vindkraft. Vattnet pumpades upp till en bassäng, varifrån det rann ut till stugorna med självtryck.

Nu när det grävs i backen kommer han förstås att tänka på vattenledningsföreningen som existerade från 1912 fram till 1952, då kommunen tog över och började pumpa vatten från Tjärna. Andelsägarna fick som betalning fritt vatten i 15 år.

Hemma vid köksbordet bläddrar Lars Dehlbom i den protokollsbok från 1925 som berättar om möten och diskussioner.

Det framkommer att andelsägarna inte alltid var överens och ibland blev det omröstningar. Den första boken från 1912 vill han gärna se, om någon har den liggande hemma på vinden.

Vatten har alltid haft stor betydelse för Lars Dehlbom, kanske är det den gamla föreningen som var upphov till att han slog in på rörmokarbanan och ägnade sitt yrkesverksamma liv åt detta.

- Vår familj har hållit på med vatten sedan 1864, berättar han när han visar en av rörbitarna som plockats upp ur backen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons