Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktig skidturism för länet

Annons

Handelns utredningsinstitut, HUI, kommer inom kort att presentera undersökningen "Shoppingturismens betydelse". Institutet har gjort en genomgång av hur turismen påverkar mellersta Sverige.

Skidturismen har betydelse för alla kommuner som ligger längs vägen från Stockholm upp till Sälen och Idre. Men störst påverkan på ekonomin har besöksnäringen naturligtvis på de kommuner där de stora anläggningarna ligger -Malung och Älvdalen.

I Malung säljer handlarna dagligvaror för 150 miljoner kronor mer än om de bara skulle sälja till kommuninvånarna. I Älvdalen har köpmännen en "extraförsäljning" på drygt 50 miljoner.

Men turisterna köper inte bara mat, tobak, blommor och parfym och annat som räknas som dagligvaror.

HUI har även mätt hur mycket besökarna spenderar på sällanköpsvaror, som kläder, skor, möbler, verktyg, fritidsartiklar, klockor och böcker. Och där finns en intressant skillnad mellan Älvdalen och Malung.

Malung har mycket högre försäljning av sällanköpsvaror i kommunen. Det säljs tre gånger så mycket sådana varor i Malungs kommun jämfört med Älvdalens. Anledningen är inte att det bor fler i Malung än i Älvdalen. Siffrorna bygger på samlad försäljning i kommunerna delat med hur många som bor där permanent.

Michael Cronholm, detaljhandels-analytiker på HUI, som gjort undersökningen, ser en viktig orsak till att Malung och Sälen har ett försprång framför Älvdalen och Idre.

-Man har kommit längre i Sälen. Där är det en större industri. Man har fler butiker. Älvdalens kommun har ingen riktig centralort. Det är mest Idre som drar, säger Michael Cronholm.

Finns det mer pengar att hämta för affärsidkarna i Idre?

-Absolut, säger Michael Cronholm.

Älvdalens kommunalråd Herbert Halvarsson håller med om att affärslivet är mer utbyggt i Sälen.

- De har mer volym på försäljningen. En anledning är att det inte finns ett systembolag i Idre. Det finns i Älvdalen tolv mil bort, säger Herbert Halvarsson.

I Älvdalens kommun finns det betydligt färre butiker inom sällanköpshandeln. Det är färre som bor i Älvdalens kommun och det har varit svårt att få exempelvis klädaffärer och skobutiker att "gå runt".

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons