Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdom står fast

Annons

Detta står klart sedan Högsta domstolen, HD, meddelat att den inte ger något prövningstillstånd sedan mannen överklagat domen från Göta hovrätt.

Den 46-årige mannen, som tidigare bott i Stora Skedvi och under en tid arbetat i Hedemora, dömdes först i Lindesbergs tingsrätt och senare i Göta hovrätt till livstids fängelse för mord.

Mannen som hävdade att han inte dödat kvinnan med avsikt ville bli dömd till rättspsykiatrisk vård, men eftersom läkarundersökningen visade att 46-åringen inte var psykiskt sjuk kunde de båda rättsinstanserna döma honom till fängelse.

HD, som är högsta instans inom svenska domstolsväsendet, anser inte att det finns några skäl för att ge mannen en ny rättegång. Därmed ska 46-åringen avtjäna livstid som brukar innebära inlåsning under minst 20 år. Det är endast regeringen som senare kan pröva en begäran om eventuell nåd.

Mannen utsatte kvinnan för långdragen fysisk och psykisk tortyr. Han skar den 42-åriga kvinnan med kniv, borrade i henne med en elektrisk borrmaskin och hällde tändvätska över hennes kropp innan han tände på. Han lät sin hund attackera den värnlösa kvinnan och dessutom utsatte han henne för andra former av förnedring.

Efter fem månader av skräck och tortyr orkade inte kvinnan mer. Hon avled i maj 2002.

46-åringen tvingade kvinnans sambo att frakta iväg kroppen och sambon körde bilen till en plats utanför Malingsbo där han tände eld på fordonet för att utplåna alla spår.

Den 45-årige sambon och en 49-årig kvinna dömdes till samhällstjänst för att de på olika sätt undanröjt bevis.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons