Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse för sjuksköterskor

Annons

Anhöriga till de hivsmittade libyska barnen släpper kravet på dödsstraff för den bulgariska sjukvårdspersonal som dömts för smittan.

Libyens högsta rättsliga råd omvandlade dödsstraffen på de bulgariska sköterskorna till livstids fängelse, uppgav en tjänsteman enligt AFP.

I går rapporterade Reuters att de stora skadestånden utbetalats till barnens anhöriga. Det efter att familjerna i söndags accepterat en kompensation på en miljon dollar per offer, enligt en talesman på välgörenhetsorganisationen Gaddafistiftelsen.

De fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren har suttit fängslade sedan de greps för åtta år sedan. Först 2004 dömdes de för att medvetet ha givit 438 libyska barn hivsmittat blod.

I förra veckan bekräftade högsta domstolen dödsstraffet och fallet gick vidare till Libyens högsta rättsliga råd som har nära band till regeringen. Efteråt reagerade Internationella aidsförbundet starkt på domen. Organisationen, som representerar 11|000 sjukvårdsarbetare i 170 länder, menar att barnen smittats redan innan de åtalade anställdes. Allmänt slarv och dålig sjukhushygien anses vara den sannolika orsaken till smittspridningen.

De anklagade säger själva att deras vittnesmål framtvingats under tortyr och sjuksköterskorna uppger att de våldtagits i häktet.

EU har tidigare uttryckt förhoppning om att de åtalades straff ska ändras till fängelse och att det ska kunna avtjänas i Bulgarien. Även den dömde läkaren har numera bulgariskt medborgarskap. Avtal om sådana överföringar finns redan mellan de två länderna.

Libyens utrikesminister Abd al-Rahman Shalgham har tidigare sagt att pengarna som ska betalas ut kommer från olika europeiska länder, välgörenhetsorganisationer och dessutom till stor del från libyska staten. Hundratals miljoner dollar finns redan i en fond som upprättades i detta syfte av Libyen och Bulgarien 2005.

Det extremt politiserade rättsfallet har lagt krokben för Libyens önskan att bli rumsrent i väst, trots att arablandet 2003 skrotade sitt program för massförstörelsevapen efter årtionden av isolering. Om dödsdomarna verkställts hade risken varit uppenbar att Libyen, och dess ledare Muammar Gaddafi, återförpassats till kategorin skurkstater.

TT

Mer läsning

Annons