Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstid yrkas för mordet på Kölaråsen

Annons

Stockholmaren har erkänt att han stack kniven i ryggen på den 52-årige Järnabon som avled i stockholmarens stuga på Kölaråsen den 20 maj.

Det erkännandet gjorde mannen redan på mordnatten då han med hjälp av grannar ringde larmcentralen och talade om att han dödat en man genom att sticka kniven i ryggen på honom. Då hävdade han att Järnabon tagit stryptag på hans kvinna, en uppgift som han senare ändrat.

Christel Anderbergs utfrågning av honom visade att han hade väldigt vaga begrepp om vad som förekommit mellan kvinnan och Järnabon.

Stockholmaren hävdade att han kände sig hotad av Järnabon och att han ingrep då kvinnan ropade på hjälp.

Kvinnan från Stockholm berättade sin version inför tinget i fredags. Hon kunde inte minnas att hon ropat på hjälp.

Stockholmaren hade satt sig bredvid henne och de pratade om dialekter. Hon hävdade att Järnabons kvinna var arg och skrek att han inte skulle tafsa på andra kärringar.

- Rätt som det var hade det hänt, förklarade stockholmskan.

Varken hon eller kvinnan från Järna såg att stockholmaren stack kniven i Järnabon. Båda har uppgett att de såg den knivstuckne falla till golvet. I torsdags berättade Järnakvinnan att hon föll på knä bredvid sin skadade sambo innan hon i panik flydde från huset.

Stockholmskvinnan hade i fredags uppfattningen att Järna-kvinnan försvann från huset innan den skadade mannen föll ner på golvet.

- Jag ställde mig med en stol över honom, då han såg konstig ut i ögonen kontrollerade jag pulsen, men kunde inte känna den.

Den kniv som hittades på mordplatsen var i två delar. Stockholmskvinnan uppgav att hon sett kniven sådan på golvet men hon hade inget minne av att hon lagt upp den på bordet.

Rätten har inte kunnat visa hur det kom sig att kniven var avbruten, det fattas också en plastbit från skaftet och den har inte påträffats.

Eftersom stockholmaren tidigt erkände att han dödat Järnabon kunde det här ha varit ett lättlöst fall om det inte varit så att mannen inte dog av knivsticket i ryggen utan av ett djupt knivstick i magen som skar av kroppspuls-ådern.

Stockholmaren hävdar att han inte utdelade det knivsticket och den utredning som gjorts har inte lyckats visa vem som gjorde det.

- Det är inte helt lätt att reda ut vad som hänt då samtliga inblandade varit alkoholpåverkade, konstaterade Christel Anderberg då hon inledde sin slutplädering. Hon hävdade dock att stockholmaren utdelade båda knivhuggen.

- Den som visar sig kapabel att hugga en person en gång kan naturligtvis göra det en gång till, det fanns bara en tänkbar mördare i rummet, förklarade hon men sade ändå att om det inte var stockholmaren skulle det vara hans kvinna, något som stockholmaren inte antytt.

Christel Anderberg stödde sig också på att kvinnan från Järna i de inledande samtalen med polisen spontant antytt att hon kanske hade någon aning om att hon sett stockholmaren sticka Järnabon i magen.

Under rättegångens förhör med kvinnan kunde hon inte erinra sig att hon sett någonting sådant.

Försvarsadvokaten Marianne Wolff hävdade att ingenting annat var bevisat än det som den åtalade stockholmaren erkänt.

- Han har inte haft uppsåt att döda och nödvärnsrätt har förelegat då han var rädd för Järnabon, förklarade Marianne Wolff.

- Bevisbördan ligger på åklagaren, som inte kunnat bevisa att nödvärnsrätt inte förelegat, därmed ska mannen frikännas, hävdade Wollf. Hon menade dock att om det blev tal om fällande dom skulle det bli dråp med lägsta tänkbara straffskala.

Rätten fann att det inte är aktuellt med någon sinnesundersökning av den åtalade mannen.

Han får stanna kvar i häktet medan rätten funderar på domen som meddelas den 20 augusti.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons