Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Livskvalitet i Garpenberg

Annons

Benny Eriksson flyttade från Garpenberg 1957. Som pensionär har han valt att flytta hem igen.

- Jag har bott på Värmdö i Stockholms skärgård, men där har man byggt sönder ön. Det är helt enkelt livskvalitet att bo här i Garpenberg där naturen ligger inpå knuten, säger han.

Han får medhåll av Sivert Blom som lämnade byn i samma veva som Eriksson, men som också valt att flytta tillbaka till byn. Han har arbetat som stridsflygare och har bland annat flugit Lansen-plan.

De båda resonerar om gamla tider då det var betydligt mer liv och rörelse i bygden.

- Då fanns det två bagerier, slakteri och två speceriaffärer här, säger Sivert Blom.

Framför ingången till gruvstugan på Gammelgården ligger en platt sten. "Tagen på lilla Holmen" står inristat på den. Wilhelm Johansson, numer bosatt i Söderbärke, kan historien bakom stenen.

- Det är mycket mystik kring stenen som min far Sigvard Johansson forslade hit, det är han som ristat in var den är tagen, säger han.

Johansson berättar att det var två arbetslösa grabbar som på 30-talet ristade in sina initialer på stenen. Dessa två emigrerade senare till Amerika.

- Min far hittade stenen på lilla Holmen och gömde den i skogen i 40-50 år. När jag bodde i Västerås ville han att jag skulle ta den dit, men jag tycker att den hamnat på rätt plats nu.

Omkring 400 personer är samlade på Gammelgården. Överallt ses leende människor skaka hand och krama om varandra. Men inte alla på plats är hemvändare. Roland Cedermark och hans dragspel lockade många.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons