Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livskunskap på schemat ska minska självmorden

Annons

Nätverket för självmordsprevention bildades efter en stor länskonferens om självmord i Mora i december 1998. Efter denna växte nätverk upp på olika ställen i länet, förutom i Mora också i Orsa och Älvdalen bland annat. Nätverket vill gärna få med sig fler aktörer i det förebyggande arbetet.

Barn- och utbildningsnämnden samt gymnasienämnden i Mora har fått information om läget, men ännu inte agerat.

- Vi försöker få in en fot i skolan för att skapa hälsa och förebygga självmorden bland ungdomar, säger Gunnar Nilsson. Under tiden är det en stor vinst för oss i gruppen att vi hittat kanaler in i varandras organisation. Det har lett till ett värdefullt samarbete.

- Många barn och ungdomar känner sig stressade i dag av de prestationskrav de har på sig, säger Agneta Kindlund, tidigare skolsköterska inom grundskolan, numera inom gymnasieskolan.

- Vi på bup (barn- och ungdomspsyk) möter barn och ungdomar med livsleda, säger Majken Skogström. Det verkar ha blivit så att de inte längre i lika hög grad går och bär på det själva. Fler vågar prata med skolsköterskan eller någon annan vuxen. Det är bra, för det går att förebygga självmord.

- Föräldrar och lärare måste lära sig upptäcka de tidiga signalerna hos barn och ungdomar, säger Agneta Kindlund. Det kan handla om ett förändrat beteende, en elev som börjar skolka, försämrar studieresultatet, klagar över huvudvärk eller magont. Mobbning är också en varningssignal för psykisk ohälsa. Varje skola ska ha en mobbningsplan.

Nätverksgruppen är överens om att skolpersonalen behöver utbildning i ämnet, exempelvis under studiedagar. Eleverna behöver tillsammans få prata om liv, död och existentiella frågor överhuvudtaget.

Det finns redan i dag kommuner som infört livskompetens som obligatoriskt ämne på schemat.

- Skolan är viktig för den har unika möjligheter att utjämna skillnader i den i dag ojämna hälsan mellan eleverna, säger Inger Skoglund-Hassis, folkhälsoplanerare. Att förebygga självmord är inte bara en fråga för psykiatrin.

I förslaget till nationella folkhälsomål "Hälsa på lika villkor" står att "skolan ska stärka elevernas självförtroende och skolresultat och arbeta för en förbättrad psykisk hälsa hos barn och unga".

- Det är bevisat att fysisk aktivitet är viktig för den psykiska hälsan.

- Lika viktigt är det att tillåta sig att "sitta under korkeken" ibland och ta det lugnt, säger Agneta Kindlund.

Det är inte enbart de riktigt unga som går med självmords-tankar.

- Sedan en tid ökar självmorden mest i åldersgruppen 65 år och äldre. Enligt Gunnar Nilsson lider många äldre av odiagnostiserad depression, vilket i sin allvarligaste form kan leda till självmord.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons