Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarligt fyllo jagades

Annons

Ambulanssjukvårdaren Christian Olgerfeldt berättar om lördagskvällens drama på riksväg 70 där en full bilist höll på att förorsaka flera svåra kollisioner.

På väg mot Hedemora mötte Christian Olgerfeldt i sin privatbil en bilförare som behövde hela vägbanan för att klara sin färd norrut. Flera bilister tvingas slänga sina fordon åt sidan.

- Jag såg vad som höll på att hända och bromsade in. Mellan stolpar i ett dike körde jag och den mötande bilen susade förbi.

Mötet ägde rum på riksväg 70.

- Det var uppenbart att bilföraren inte förmådde hålla sin bil på sin del av vägbanan, berättar Christian Olgerfeldt som snabbt svängde om på riksväg 70 och tog upp jakten på bilföraren.

- Jag trodde först att bilföraren blivit sjuk och därför uppträdde konstigt. Därför började jag blinka med helljuset för att försöka få stopp på honom.

Det dröjde bara några sekunder innan bilföraren stannade och klev ur bilen. Med några stapplande steg gick han ned i diket. Då passade Christian Olgerfeldt att ta hand om bilnycklarna.

- Visst kunde det ha varit en bilförare som drabbats av hjärtinfarkt eller hjärnblödning. Det var en av tankarna som först for igenom mitt huvud. En och annan bilförare drabbas ju av plötslig sjukdom bakom ratten.

- I sådana här situationer gäller det också att tänka på den personliga säkerheten. Framför allt handlar det om att inte rusa fram till den person som kanske agerar lite märkligt. Denne kan ju vara berväpnad, något som man måste tänka på.

Men sanningen visade sig vara en annan. Mannen i 50-årsåldern var kraftigt berusad.

- Det var bra att han stannade. Om färden fortsatt har han ju kunnat köra på någon av de andra bilar han skulle ha mött, berättar Christian Olgerfeldt som i sitt arbete som ambulansförare åtskilliga gånger sett följderna av framfarten av berusade bilförare.

- Sannolikt hade bilföraren inte klarat nästa svaga sväng på riksväg 70. Och då hade konsekvenserna kunnat bli helt annorlunda.

Några minuter senare kom en polispatrull, som fått larm om van-sinnesfärden, och grep bilföraren som transporterades till Avesta lasarett för blodprovstagning.

Ola Belin, vakthavande befäl vid Avestapolisen, lovordar insatsen.

- Det här var ett mycket snabbt och rådigt ingripande. Något som kanske förhindrade en allvarligare olycka.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons