Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig vansinnesfärd

Annons

Vid 3-tiden på morgonen stals en buss från Linjebuss-garaget på Ivarshyttevägen. En stulen bil användes som murbräcka mot garagedörrarna.

Förövarna stal en buss och körde mot centrum. På trottoaren vid rondellen på Gussarvsgatan mötte busstjuvarna ett tidningsbud som tvingades kasta sig av cykeln för att inte bli påkörd.

Färden fortsatte via Brunnsjögatan till Östra Järnvägsgatan där en lyktstolpe (1) blev påkörd.

På Stationsgatan körde bussen på ett takutbyggnad som förstördes, liksom delar av väggen.

Kring Åsgatan och August Lindbergs plan hade flera belysningsstolpar körts sönder. På Hökartorget brydde sig busstjuvarna inte om att göra någon undanmanöver för telefonkiosken (3) som förvandlades till skrot.

Färden fortsatte över torget.

Men busstjuvarna klarade inte av, i den höga hastigheten, att svänga av mot Myrgatan. Det tidigare järnhandelshusets fasad (4) blev därför ramponerad.

Via Apoteksparken, (5) där flera staket och en flaggstång kördes sönder, fortsatte färden mot rådhusets park (6). Två staket krossades, liksom flera räcken på parkeringsplatsen vid Ämbetsgatan. Busstjuvarna klarade inte av att göra en ny kraftig sväng utan körde in i entrén till Södra Dalarnes tidnings expedition. (7)

Färden slutade vid OK-Q8-macken (8). Där tände förövarna eld på bussen. Ett förbipasserande vittne såg vad som hänt och larmade SOS.

- När vi kom fram till bussen var den helt övertänd, berättar Claes-Göran Morén. Dessutom gick motorn. Men den fick vi stopp på genom att använda de nödstopp som vi kunde nå från utsidan av bussen.

- I sådana här situationer gäller det att få stopp på motorn eftersom det elektriska systemet kan få bussen i rullning och då vet vi aldrig vad som kunnat inträffa.

Bussen är värd 1,5 miljon kronor. Hans Bergström, chef för Linjebuss i Dalarna, fördömer busstjuvarna.

- Det här är en fullständigt meningslös handling. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Bussen transporterades på fredagsmorgonen till Borlänge där polisens tekniker ska göra en undersökning av det eldhärjade fordonet.

Tre ynglingar i åldrarna 14 till 17 år efterspanas av polisen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons