Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig nonchalans

Annons

I13 finns inte kvar, de värnpliktiga lyser med sin frånvaro i den tidigare regementsstaden Falun. Men Dalarna har Sveriges tredje största hemvärn och 2 200 militärer har fortfarande skogen mellan Järlinden och Sveden som sitt övningsområde. Tio helgdagar om året skjuts det skarpt i terrängen, med AK4 och kulsprutor. Under en övningshelg avlossas nära 30 000 skarpa skott.

Annonser i dagspressen, skyltar i terrängen och avspärrningar vid infarterna till området varnar allmänheten. Men det är inte ovanligt att skogsflanörerna tar varningarna med en klackspark, och därmed riskerar sina liv. Det händer att militärerna får avbryta övningarna på grund av människor som är ute och joggar, rastar hunden, cyklar eller rider.

- Ungefär tre av de tio gånger vi har terrängskjutövningar upptäcker vi folk som gått förbi skyltar och avspärrningar, säger Lars-Gunnar Eriksson, skjutfältschef i Falun.

Det är han som inför varje skjutövning söker av området, sätter upp skyltar och fäller ner bommar. Vid Järlinden och Sveden hissar han en röd flagga, kompletterat med ett blinkande fyrljus om det är dåligt väder. Runt hela området sitter nästan 2 000 skyltar med 50 meters avstånd, för att göra allmänheten uppmärksam på att området används för militära övningar. Vid åtta infarter till området sitter stora varningsskyltar och på ytterligare 54 platser i terrängen finns kartor med varningsanslag som visar vilka datum och tider det skjuts skarpt.

Men bara för någon månad sedan upptäckte Lars-Göran Eriksson att någon saboterat flera av skyltarna.

- Någon hade ändrat tiderna för skjutövningarna. Visst har vi haft sabotage av skyltar förut, men aldrig på det viset, säger han.

I söndags, när 50 hemvärnsmän övade med AK4 och kulsprutor i terrängen runt Myckelmyra tjärn, var skyltar på plats och bommar nedfällda. Av ett rent lyckokast hade kulspruteskyttarna just tagit en kort paus när två motionärer upptäcktes nere på grusvägen, ett hundratal meter från måltavlorna.

- De utsatte sig för ren livsfara. Kulan kan gå 2 500 meter i värsta fall. Den kan studsa mot målet och sedan fortsätta åt sidan, säger kapten Stefan Pettersson.

Strax därpå dök två motorcyklister upp på vägen, men försvann lika snabbt. Att beträda området när skjutövningar pågår är ett brott mot skyddslagen. Men att anmälningar går till åtal är ovanligt, eftersom det är svårt att bevisa uppsåtet.

Den ökande ignoransen för varningsskyltarna oroar dalregementsgruppen. Därför vill de varna allmänheten och vädja till allas uppmärksamhet på varningsskyltar och tidningsannonser.

- Folk verkar inte förstå riskerna. Jag blir förbannad, ledsen och oroad när sådant här händer, säger Tage Johansson.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons