Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfara i trädgården

Annons

Det finns inget bullerplank, inte ens ett skyddsstaket och situationen blev ohållbar förra veckan då en plåtbit om fyra gånger en och en halv meter brakade av ett tåg och in i familjens trädgård.

Då hade de kämpat i minst 15 år för att åtminstone få ett bullerplank.

- Det är tråkigt när det går så långt att vi måste vända oss till media, säger Maria Johansson.

Lasse Hellström köpte gården med två hus för 18 år sedan. I dag bor han med sin fru i det hus som står längre från järnvägen. Sonen Stefan bor i huset fem meter från järnvägen med sin sambo Maria Johansson.

Lasse visste då han köpte gården att järnvägen gick alldeles intill.

- På den tiden gick inte tågen lika fort och var inte så många. De var heller inte lika tungt lastade, och vi har inte blivit informerade om förändringarna, säger Lasse.

I dag passerar i snitt 15 persontåg per dag. Godstågen som passerar är ännu fler. Dessutom går varje dag två torvtåg till Uppsala tur och retur. De dras av diesellok som bullrar enormt.

X2000 bullrar förbi i 180 kilometer i timmen, intercitytågen håller en bra bit över 100 och godstågen håller 90 kilometer i timmen.

- Bara bullret är enormt. Om vi sitter ute på verandan på sommaren och pratar blir alla tysta och sitter som ufon när tågen går förbi och sedan kan vi prata igen, berättar Lars Hellström.

Tågen tappar också många föremål och i den hastighet de håller blir föremålen rena projektiler. Stefan och Maria fruktar att huset snart ska genomborras av något som flyger av ett tåg.

- Vi har tjatat om ett bullerplank, men vi vill snarare ha ett skyddsplank, säger de.

Sedan stickspåret i Romme byggdes står norrgående tåg på bromsen, fem meter från köksfönstret hos Stefan och Maria.

Hästar och ungdomar går över järnvägen varje dag, trots att de - tack vare häcken på gården - inte ser tågen förrän knappt en meter från järnvägen.

Plåten som flög in i familjens trädgård hoppas de blir en väckarklocka för myndigheterna.

- Äntligen har det hänt något, säger Lars Hellström ironiskt.

- Hade vi bott bredvid en landsväg hade vi haft ett bullerplank för länge sedan, men SJ och Banverket får tydligen göra som de vill.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons