Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig diskussion om bojkott

Annons

Röstningen som genomfördes slutade med siffrorna 33 för en bojkott, 25 emot och sju blanka.

- Viktigt är att påpeka att kretsen inte har beslutanderätt i den här frågan, utan att beslutet ska ses som en rekommendation, säger Nils Johansson som varit ordförande i jaktvårdskretsen i sex år.

- Personligen tycker jag att bojkottfrågan borde delas upp i tre delar - en om frånstötning av björn och älg, en om rovdjursinventeringen och så frågan om eftersök av trafikskadat vilt.

När bokottfrågan diskuterades bland de närvarande Leksandsjägarna fanns många åsikter och debatten var stundtals riktigt livlig.

- Även om åsikterna går isär så tror jag inte att det är någon risk för splittring inom jägarkåren, men det bästa vore om man kunde hitta något sätt så att aktionen riktades helt mot myndigheterna och tredje man inte drabbades.

Det är jägarna i Orsa som dragit i gång det så kallade Dalaupproret och det är också de som säger till när bojkotten ska avslutas.

- Det handlar om att få myndigheterna att lyssna. Vi jägare hoppas mycket på landshövdingens engagemang i den här frågan, fortsätter Johansson.

- Vi är inte ute efter konfrontation, dialog är alltid bäst. Men de bestämmande i Stockholm måste inse att vi som lever här har bäst koll på hur många rovdjur som finns och hur jakten ska bedrivas.

Enligt Nils Johansson skulle Leksands jaktvårdskrets klara av ett vargpar och omkring fem lodjursgrupper.

- Det viktiga är att man inte tappar kontrollen utan håller stammen på en jämn nivå. Balans är nyckelordet, avslutar Nils Johansson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons