Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig debatt bland eleverna

Annons

Stämningen på Hälsingbergsskolan påminner om en valrörelse.

Här finns åsikter, här finns kampvilja.

Filip Avlskarl i fyran representerar nej-sidan i frågan om en klassammanslagning.

Nu har han skrivit till kommunen.

Hälsingbergsskolan står inför en omorganisation som till hösten kan innebära en sammanslagning av den nuvarande trean och fyran. Bra eller dåligt är frågan, och åsikterna går isär - speciellt bland eleverna.

- Det är positivt med barnens åsikter och ställningstagande, tycker skolans rektor Ingrid Sjösvärd.

Filip Avlskarl i skolans fyra tycker inte att en sammanslagning av årskurserna verkar bra.

- Det blir skönare om vi kan behålla våra vanliga klasser, tror han. Jag känner inte så många i trean, och det skulle kännas konstigt att blanda.

- Jag vill veta var jag har folk, menar Filip.

Sammanslagningen skulle innebära en 4-5:a på 60 elever som delas i tre grupper, alltså tre mindre och blandade klasser. Filip Avlskarl tycker inte att idén är bra, och föreslår i stället att behålla de gamla klasserna, och att dela varje årskurs i två grupper. Problemet blir då att fyra klasser i dagsläget saknar lärare, och skolan har inte pengar att nyanställa.

Filip förstod problemet. Men han gav inte upp så lätt. Han tog i stället saken i egna händer, fattade pennan och skrev ett brev till Falu kommun.

- Man måste ju ta reda på om det finns någonting mer man kan göra, förklarar Filip. Så känner jag...

- Och funkar inte ett försök, så får man väl respektera det.

Men det är inte bara nej-sidan som hörs i skolans korridorer. Många fjärdeklassare tycker förslaget om blandade klasser verkar bra och spännande.

- Jag kommer att få nya kompisar, tror Lina Logren.

- Det är roligt att jobba i blandade grupper, tycker Amanda Lindquist.

Sophie Brassart ser fram emot att få hjälpa de yngre med skolarbetet, och Linnea Seldinger tror också på en mix - bara vissa lektioner, som gymnastik och slöjd, bör enligt henne hållas med de gamla klasserna.

Att olika åsikter finns råder det ingen tvekan om. Ämnet är laddat. Lappar för och emot lämnas till skolledningen, och stämningen liknar närmast en valrörelse. Men detta är något som skolan ser positivt på.

- Det här är ju en process, menar Ingrid Sjösvärd. Och det är viktigt att alla får tycka till för att slutresultatet ska bli bra.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons