Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livets träd av Kurt

Annons

Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga bygger tempel över hela världen och har för tillfället drygt 100 stycken.

Ett av de senaste finns i Köpenhamn och kommer mellan 20 april och 25 maj att visas för allmänheten. Efter invigningen den 25 maj kommer templet att vara öppet enbart för medlemmar vid olika ceremonier.

I samtliga drygt 100 tempel finns Livets träd i form av konstnärligt utformade vävnader, målningar eller skulpturer.

- Trädet, som återfinns i de flesta kulturer och religioner, symboliserar Guds kärlek. Den som får äta av dess frukter får ta del av Guds kärlek i det eviga livet, förklarar Kurt William.

I mitten av 1990-talet ägnade han tre månader åt att på beställning av Jesu Kristi kyrka skapa en skulptur till kyrkans museum i Salt Lake City. Lehis dröm i Mormons bok utgjorde underlag för Williams globformade skulptur, som setts av 100 000-tals personer, bland annat många av besökarna av 2002 års OS.

Nu har han ägnat tre och en halv månad åt att till templet i Köpenhamn skapa ett Livets träd i form av en tredimensionell tavla med måtten 180 gånger 115 centimeter.

- Eftersom jag är utbildad möbelsnickare valde jag att göra tavlan i trä, närmare bestämt björk och jelytong. För att förebygga sprickbildning har jag byggt upp och limmat trädet på ett särskilt sätt. Trädet, en relief med åtta centimeters djup, är gjort i 50 olika delar som limmats samman, berättar han.

Genom att måla den med transparenta färger i åtta till tio olika lager har han gett tavlan en färgrik lyster, ett slags marmorering. Ramen är orangetonat brun och symboliserar jorden. På den finns också en skulpterad vinranka, en symbol för evangeliet, och längst ned ett vikingaornament som påminner om att Danmark på 700-talet hade den största handelsflottan i Europa och var det första skandinaviska landet som kristnades.

- Förberedelserna för och arbetet med tavlan har varit både intressanta och lärorika, anser Kurt William, som ser det som en stor ära att ha fått göra en tavla till en helgedom.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons