Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet tar en ny vändning

Annons

Lena Säfsten-Aronsson har arbetat som barnmorska i 42 år, de 37 senaste åren har mödravårdscentralen i Hedemora varit hennes arbetsplats.

Hur många blivande mödrar och fädrer hon träffat vet hon inte, de är för många att hålla räkningen på.

- När mina barn var små ville de inte följa med mig ut på stan. De tyckte jag kände så många tanter, säger Lena och skrattar.

Hon beskriver sitt arbete som barnmorska med stor entusiasm och hon kan inte tänka sig att det finns något bättre, trots att arbetet många gånger varit tufft. Som under baby-boomen åren -89 till -91 då hon var ensam barnmorska på mödravårdscentralen.

- Då var det jobbigt. Mina kollegor ute i länet sa då att jag måste lägga ner föräldragrupperna på kvällarna. Men jag sa "nähej, då går jag under". Föräldragrupperna har varit mitt stora intresse.

Genom åren har det blivit möten med många olika människor och livssituationer.

- Man gråter med dem ibland och man skrattar med dem. Det blir ens liv totalt. Och jag är hjälplöst förälskad i spädbarn och har alltid varit det.

- Nu ska det bli skönt att sluta. Man har jobbat som barnmorska under en lång tid. Jag orkar inte längre med det hundraprocentiga engagemang som arbetet kräver.

Tycker du att ditt arbete som barnmorska förändrats genom åren?

- O ja. Hade man på utbildningen sagt åt mig att, så här ser det ut när du slutar, så hade jag sagt att ni är inte kloka.

Kan du ge något exempel?

- Ta bara preventivmedelsrådgivningen som startade på 70-talet. Och den totala förändringen att papporna visat intresse att få vara med så mycket som de är i dag, det är så roligt.

- 90 till 95 procent av papporna är med i föräldragrupperna, det är jätteviktigt att de får vara delaktiga.

Nu ser Lena Säfsten-Aronsson fram mot sin tillvaro som pensionär. Hon har en trave böcker som ligger och väntar på att bli lästa.

- Och så har jag ju tio barnbarn att umgås med och trädgården att påta i. Det ska bli skönt att kunna göra saker i sin egen takt utan att behöva passa klockan. Jag har sagt till mina arbetskamrater att får jag arbetsabstinens så kommer jag och hälsar på.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons