Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Livet måste gå vidare"

Annons

Lars Axelsson har varit sparsam med kommentarer till domen som meddelades för en vecka sedan. Han har hänvisat till sin advokat, Håkan Myntzing, när det gällt uttalanden.

Till tidningen säger nu Lars Axelsson att han ännu inte tagit något formellt beslut om han ska överklaga den fällande domen eller ej.

- Vi ska gå igenom domen ytterligare en gång, men för egen del lutar jag åt att vi accepterar domen. Det för att kunna jobba vidare och lägga den tragiska olyckan bakom oss, säger Lars Axelsson.

Idre Fjäll hade hoppats på ett frikännande. Det då företaget menade att olyckan skedde utanför pisten och att den ej gick att förutse.

Därtill byggde Idre Fjälls försvar på att det fanns ytterligare ett vittne som menade att olyckan inte gått till på det vis som åklagaren framställde densamma.

Det var sammantaget grunderna för att Idre Fjäll skulle frikännas menade försvarsadvokat, Håkan Myntzing.

Trots att domen gick emot Lars Axelsson så finns det flera skäl att ändå acceptera domen.

Det främsta är att, istället för att tvingas lägga stor energi och tid på nya förhandlingar i hovrätt och antagligen även i högsta domstolen, så är det bättre att ta straffet och böterna för att kunna gå vidare.

En ny förhandling skulle även komma att skapa negativ publicitet för Idre Fjäll när en ny säsong står för dörren.

Sveriges liftanläggningars organisation, SLAO, var inte med i rättssalen som sakkunniga.

- Vi ska analysera domen och vill i nuläget inte kommentera den eller ha synpunkter på om den bör överklagas eller ej, säger SLAOS vd, Hans Gerremo.

Andra ledamöter i SLAO, som tidningen talat med, menar dock att Idre Fjäll bör avstå från en överklagan. Ett skäl till det är att domen i dess nuläge har en liten prejudicerande påverkan på andra anläggningar. Så länge det rör sig om en tingsrättsdom så går den att åberopa, men inte med samma tyngd som om den fastställts i en högre instans. Därtill handlar det mer om en händelse i en enstaka extremt brant backe.

Parterna i målet har tiden fram till den 21 maj på sig att överklaga domen till Svea hovrätt.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons