Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet i våra vatten det framtida fisket

Annons

Det kan väl aldrig vara så illa ställt att det räcker med att våra pärlor sjöarna, visar upp en blank spegel att vistas på vid vackert väder, eller att den fisk, som finns i våra sjöar är instängd i kassar eller simmar omkring med märkningar av olika slag. För fiskevårdare är inte detta något självändamål, men kan vara befogat för forskare i vissa sammanhang. Fiskevårdarnas stora uppgift är naturligtvis att på bästa sätt måna om de naturliga stammar vi fortfarande har och ett fortsatt seriöst fiske.

Det är viktigt att få igång information om vår vattenkultur och debatt om våra sjöar och vattendrags framtid. Vi har förmånen att få bo i en av landets vackraste bygder, Siljansbygden, med de verkliga pärlorna Siljan, Orsasjön och Insjön. Våra förfäder såg naturligtvis alla de möjligheter, som dessa stora sjöar med tillflöden skapar. Samhällen, byar, fäbodar och fritidsbebyggelse har växt upp på alla lämpliga platser.

Lägg till detta utsikter över blanka, speglande sjöytor med blånande berg i bakgrunden eller vintertid, stora vita vidder framför snötyngda träd och snötäckta berg. En idyll för ögat men ack så värdelös om inte själen, livet i vattnet och runt omkring finns. Otaliga är växter, fiskar och djur, som har sin naturliga livsmiljö i och vid våra pärlor.

Jag har haft förmånen att födas, växa upp och tillbringa ungdomstiden och stora delar av mitt senare liv i denna fiskemiljö. Upplevelserna tillsammans med min far,

hans fiskekompisar och gamla fiskegubbar har tillsammans med gamla anteckningar gett mig mycket stoff.

Fisket har betytt mycket för människorna runt Siljan, men genom att så många hållit på, ofta till husbehov, finns det inga korrekta uppgifter på hur värdefullt det varit. Myndigheterna har också underskattat det.

I nuläget tror jag att vår största uppgift är att inte ytterligare försämra miljön för våra naturliga stammar. Många kortsiktiga, moderna företeelser är ett hot mot naturliga stammar, strandregion och vattenkvalitet. För att lyckas måste vi ha ett gott samarbete mellan alla fiskevårdsområden och genom massmedia ge information om vad som planeras och vad som görs. För att skapa intresse för levande sjöar måste vi samarbeta och visa en positiv attityd.

Det görs naturligtvis många goda insatser för fisket i dagsläget men många olösta problem skriker efter lösningar. En sak är säker. Vi kan inte äta upp smörgåsen och ändå ha den kvar.

JOHN GREEN

John Green var ordförande i Siljansbygdens Fiskevårdsförbund fram till den 7 mars i år. Han är också fiskerättsägare, fiskare i Siljan med gamla metoder, och som medlem i Ovansiljans Sportfiskeklubb öppen för nya metoder och modernt handredskapsfiske.

Mer läsning

Annons