Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livad 30-årsfest på Vanåstämman

Annons

Redan under lördagsefterniddagen tjuvstartades jubiléet med en workshop i folkdans och senare även i låtspel där ett trettiotal ungdomar deltog, ledda av Åsa och Lars Nordin, Sara Persson och Malin Månsson.

Kvällen inleddes annars med Malins Akustiska som bjöd på konsert i teatern innan det blev dags för uppspelningen av alla spelmän. Det lät onekligen pampigt när drygt 200 spelmän förenades i Äppelbo gånglåt och skänklåt från Järna.

Efter allspelet kunde konfereciären, Maud Granberg, presentera ett femtontal programpunkter med allt ifrån solister till stora ensembler. Att spelmansmusiken skulle tillhöra en äldre generation visade sig vara helt fel. Åtskilliga barn och ungdomar drog runt i huset med sina fioler och tillfälliga konstellationer bildades där åldrarna kunde variera mellan allt från 8-80 år.

För de danslystna var det bara att ta sig till Pelarsalen där det fanns möjlighet att slå klackarna i taket till de grupper som bjöd på en halvtimmes dansmusik vardera.

Spelmansmusik förknippas annars mest med sommar, mygg och björkbackar så nog märktes det att många var ordentligt spelsugna efter några månaders vinteride.

- Vi var bland de första att ordna med spelmansstämma under vintern och det verkar inte som om behovet har minskat, sade Maud Granberg från arrangörsstaben.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons