Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv och rörelse i berget

Annons

- Sprängningarna har kommit i gång på allvar den här veckan. Det är tre sprängningar om dagen, mellan 10.00 -17.30, och innan vi är klara har det blivit 80 - 90 salvor.

Det berättar Christer Haglund, biträdande projektchef vid företaget Dala Berg. Företaget är sedan några veckor tillbaka sysselsatt vid Spendrupsområdet där det ska byggas en jättelik plockcentral. I det inledande skedet har det handlat om att schakta och frakta bort cirka 5 000 kubikmeter jordmassor.

-Nu har vi börjat spränga för att senare kunna frakta undan cirka 30 000 kubikmeter berg- och stenmaterial. Vi ska vara klara med allt arbete till den 31 augusti, upplyser Christer Haglund.

Han uppskattar att man kommer att köra bortåt 1 500 turer till området bortanför Skakelbackens industriområde. Där lagras massorna och bergmaterialet och kan i framtiden användas av kommunen.

Dala Berg har för närvarande 14 man i Grängesberg och 7 av dem har bland annat ansvaret för att hantera de röda flaggorna vid sprängningarna.

- I samband med dynamitsalvorna stoppas trafiken på riksvägen under maximalt fem minuter. Vi har informerat skolan om tiderna för sprängningarna och vill att eleverna för säkerhets skull håller sig inomhus de tiderna. Vi kommer också att ha personal vid skolan vid skjuttillfällena, framhåller Christer Haglund.

Vid salvorna kommer det, berättar Haglund, att mullra och skaka till lite i berget, nästan som på den gamla gruvtiden, alltså.

- I våra uppgifter ingår också att förbereda för golvgjutningen och utföra pålningen och plintningen. När byggjobben startar är det bara att montera pelarstommarna som de sedan bygger väggarna på, förklarar Dala Bergs biträdande projektchef.

Om allt går planenligt börjar själva byggjobben i slutet av juli och pågår i 2,5 månader. Spendrups har fått in tre anbud på byggjobben som just nu utvärderas.

- Under oktober-november sker installation av utrustning och maskiner och under januari överförs verksamheten i Örebro successivt till Grängesberg. Från 1 februari sker alla leveranser från Grängesberg, säger Gunnar Svensson, vice vd och varuförsörjningschef vid Spendrups.

Plockcentralen får ytor på 6 616 kvadratmeter och kommer att mäta 71 meter på längden och 93 meter på bredden. 40-talet personer bereds arbete i nybygget.

Bortanför plockcentralen, mot folkparken till, placeras de stora blå tälten som företaget använder för lagring av blå, gula och röda tombackar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons