Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorins examen ifrågasatt

Annons

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins amerikanska masterexamen skulle inte godkännas i Sverige.

Universitetet där han fick examen är inte licensierat för att dela ut akademiska titlar.

Överst på Sven Otto Littorins lista över utbildningar på regeringens hemsida står det MBA, Fairfax University, USA. Huvudämne företagsekonomi, masteruppsats om ett tjänsteföretags etableringsstrategi i USA.

Frågan är vad den examen är värd. Universitetet i fråga har inte licens för att dela ut akademiska examina.

Enligt bloggen Friktion ansökte Fairfax University 2000 om licensiering från delstaten Louisianas ansvariga myndighet, Board of Regents. Men ansökan drogs senare tillbaka och myndigheten konstaterade att universitetet därmed medger att det omedelbart upphör som en institution som delar ut akademiska examina.

Enligt Friktion finns heller inte universitet i det amerikanska utbildningsdepartementets databas över tillförlitliga utbildningar. Däremot finns det på listor över icke-ackrediterade universitet.

Frågan är då om det är en bluffexamen Sven Otto Littorin har.

För några år sedan konstaterade Högskoleverket i en rapport en kraftig ökning av så kallade bluffexamina. Sverige har inga relevanta lagar mot detta, konstaterade verket. I Tyskland till exempel är akademiska titlar skyddade, men inte här.

Enligt Högskoleverkets rapport kännetecknas bluffuniversiteten ofta av att de har ett namn som är snarlikt ett riktigt universitets. De saknar dessutom ofta fysisk adress och byter ofta namn.

Enligt Friktion har Fairfax University bytt namn till Fairfax University Institute. Vid det riktiga George Mason-universitetet i Virginia finns det ett Fairfax Campus.

TT: Men han har angivit meriter som är tvivelaktiga?

Littorin själv säger till TT att han inte visste om Fairfax University var licensierat för att dela ut akademiska examen, men att han aldrig hade anledning att ifrågasätta utbildningen.

Att Högskoleverket inte kan bedöma hans utbildning tar han med ro.

Littorin framhåller också att han har 115 poäng vid Lunds universitet i nationalekonomi och företagsekonomi. Det saknas 10 poäng i statistik till en färdig fil kand examen.

TT

Mer läsning

Annons