Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin varnar byggparterna

Annons

Om inte parterna på byggarbetsmarknaden kommer överens om hur Europadomstolens dom ska följas, kommer regeringen att agera.

Det sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i riksdagen på tisdagen.

Europadomstolen konstaterade nyligen att Byggnads inte har rätt att dra avgifter av oorganiserad arbetskraft på det sätt man hittills gjort. Redovisningen är för dålig och det går inte att se vad pengarna går till.

Byggnads har hittills fått 1,5 procent av lönen för såväl organiserad som oorganiserad arbetskraft från arbetsgivaren i form av arvoden för att Byggnads granskar att lönerna blir korrekta.

Efter domen har Byggarbetsgivarna beslutat att man ska sluta dra av arvodena för oorganiserad arbetskraft. Byggnads har svarat med att kalla det för avtalsbrott.

I en debatt i riksdagen sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på tisdagen att Europakonventionen gäller som lag i Sverige.

Han gick även något längre än tidigare i sin kommentar till domen och kallade granskningsarvodena för en "dubbel medlemsavgift". Samtidigt uppmanade han parterna att förhandla fram enklare avtal.

Centerpartisten Fredrick Federley retade upp socialdemokraterna med att kalla granskningsarvodena för stöld. Socialdemokraten Hans Stenberg försvarade systemet som ett sätt att garantera att arbetarna får rätt löner. Annars öppnas slussarna för oseriösa företag.

TT

Mer läsning

Annons