Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten uppslutning vid möte om buset

Annons

På söndagen var det musikalkonsert med skönsång och lapp på luckan i Cassels. Mötet om buslivet i Grängesberg innehöll mest spridd klagosång från bänkraderna.

Runt 100 personer hade mött upp för att lyssna och ställa frågor till bland annat biträdande länspolismästaren Maria Oswaldson och närpolischefen Mats Winroth.

Det kan jämföras med de 750 personer som dök upp i höstas vid ett liknande möte.

Enligt polisen har brottsligheten i Grängesberg minskat sedan förra sommaren. Polisens statistik över anmälda brott säger att orten är lugn och trygg i jämförelse med andra platser i Dalarna.

Jonatan Bringås, 16 år, var på plats under mötet och han tyckte inte att den bilden stämde överens med verkligheten.

- Grängesberg är trevligt, men det är absolut inte lungt här, säger han.

Han tyckte att polisen lovade samma saker vid det här mötet som det i höstas, men att han inte sett någon större förändring.

- Det finns fortfarande mycket bus, sånt som bara ungdomarna ser, säger Jonatan Bringås.

Många i församlingen menade att det största problemet i Grängesberg är de drog- och alkoholpåverkade bilister som finns i området.

Jeanette Carlsson var en av dem som drabbats.

- Hur ska jag kunna bo här om drogpåverkade kör runt med sina bilar? Jag vågar inte släppa ut min ettåriga son, sade hon.

Maria Oswaldson förklarade att hon var väl medveten om problemet och sade att insatser hade gjorts.

- Vi har haft en spaningsgrupp på plats men de bedömde läget som lungt. Sedan har vi haft trafikövervakning som dock inte var populärt. Vi fick kritik av många i orten som sa att vi jagade "Svensson".

- Det är också viktigt att förstå att det är omöjligt att nå en nollgräns, sade Oswaldson.

Några åhörare var oroliga för att brottsligheten skulle öka under sommaren i Grängesberg. De fick till svar att även polisen kommer att ha bemanningsvårigheter på grund av semestrar. Ett svar som säkert inte hade någon lungnande effekt på grängesbergsbona som samlats i Cassels.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons