Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten har blivit stor

Annons

Burning Heart Reckords.

Från att ha varit ett enmannaprojekt i Fagersta 1993, har Burning Heart Records med tillhörande Sidekicks Records vuxit till ett 13 man starkt skivbolag med fäste i Örebro och höga försäljningssiffror världen över.

Skivbolagets historia började med de billiga samlingsskivorna Cheap Shots. Musiken består främst av punk, hardcore och ska. Northcore, en säregen stil med aggressiv, tung men ändå melodisk hardcore kännetecknar band som Raised Fist, Nine, Refused och Breach. Refused har fått ett varmt mottagande hos den amerikanska publiken, liksom skatepunkbandet Millencolin.

Andra välkända band är grammisvinnarna The Hives, skaorkestern Liberator och punkpopbandet No Fun At All. Man får heller inte glömma band som Mindjive, 59 Times The Pain, Satanic Surfers och Chickenpox. Efter att Refused splittrades uppstod ett tomrum, i vilket The (International) Noise Conspiracy tycks trivas. Att hiphopkollektivet Looptroop har släppt ett kritikerrosat album på Burning Heart ökar skivbolagets bredd och popularitet rejält.

MPDQX Label Group.

Klubbmusiken är en annan genre som blomstrar i Sverige. Malmöbaserade skivbolagsgruppen MPDQX, som består av Baluns Records och Digital Structures, är ett respekterat och välkänt namn inom techno och trance.

Baluns är inriktat på techno och hård house, medan Digital Structures släpper plattor med progressiv psytrance. Männen bakom skivbolagen är Marcus Henriksson och Sebastian Mullaert, vilka dessutom utgör de två grupperna Son Kite och Trimatic.

Sedan starten 1999 har MPDQX Label Groups hårda techno- och tranceskivor Pieces Increase, Otherwise och Footprints blivit stora namn inom klubbmusik. Den lugnare ambient- och loungeskivan Chillosophy är redan en modern klassiker.

Artister och grupper som Ticon, Son Kite, Ooze och Necton har släppt album som blivit hyllade av skivköpare världen över. Andra namn som har blivit kända genom skivbolagen är Tegma, P-Woland, Samuel L Session, Qlap, Pope Of Gegga, 12 Moons, Bigwigs och Karl-Axel Bissler.

Framtiden ser ljus ut för både Burning Heart och MPDQX - och för svensk musikexport. Dessa båda skivbolag är ju bara två exempel på små, smala skivbolag som blivit stora. Så länge det finns musik finns det hopp.

MARKUS UNTINEN

Mer läsning

Annons