Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lite som att lappa en byxa"

Annons

Anledningarna till att man vill ta bort tatueringen kan variera.

Michael Simsa har sett flera exempel på sin mottagning i Hosjö: Mannen som hade ett rasistiskt ord intatuerat i huvudet, kvinnan som vill ta bort föredettingens namn från armen eller den nyanställde som fått ett ultimatum av sin arbetsgivare. Det har till och med hänt att arbetsgivaren betalat för att den anställde ska göra sig av med den allt för synliga kroppssmyckningen.

Men det är ingen billig sak att radera ut historia.

- En stor tatuering kostar minst 10 000 kronor att ta bort. Men det är inte att rekommendera plastikkirurgi för att ta bort stora tatueringar. Det blir för synliga ärr, säger Michael Simsa.

Den metod han använder är att skära bort tatueringen, och sedan sy ihop huden. Är tatueringen stor kan man behöva täcka området antingen genom att töja ut huden, eller genom att transplantera dit hud från ett annat ställe på kroppen.

- Men det blir lite som att lappa en byxa. Kanterna kommer att synas, säger Michael Simsa.

Han har tagit emot flera personer som efter misslyckade försök med laser kommer till honom för att skära bort tatueringen.

- För att få bra resultat krävs en speciell typ av laser, och den finns det bara ett litet antal av i Sverige. I Dalarna finns den inte, men jag har tagit emot flera patienter som gått till någon här som försökt med annan laser. I de fallen har tatueringen bara smutsats ut och blivit ful i stället för att försvinna.

Lasermetoden kostar mycket mer än plastikmetoden, och kan ta ett par år att genomföra.

- Strålen får inte gå för djupt för då bränner man stora ärr i huden. Den måste ta lite i taget, och huden måste hinna återhämta sig emellanåt. Man kanske kan göra högst två behandlingar per år, säger Michael Simsa.

Fördelen med den speciella laserbehandlingen är att den, om den är rätt utförd, inte lämnar några missprydande ärr.

- Jag skulle vilja avråda folk från att göra tatueringar. Med tiden blir de alltid suddigare och fulare, och det kan hända att man ångrar sig, säger Michael Simsa.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons