Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite ljusare för Maria

Annons

Doktor Åke Nyströms nya behandlingsmetoder för whip-lash/pisksnärtskador i USA har uppmärksammats mycket i Dalarna.

I går debatterades detta i landstingsfullmäktige.

På plats fanns ett par personer som genomgått operationen hos doktor Nyström i USA.

- Man gömmer sig bakom detta med vetenskaplig prövning. Vi som varit där är ju levande bevis på att metoden fungerar, säger Maria Arnesson från Malungsfors.

En man från Stockholm som så sent som den 3 mars genomgick en operation i USA, var också på plats:

- Jag åkte dit som ett lass skit och kom hem som en ny kille. Jag var riktigt dålig innan och åt 14 tabletter per dygn. Nu känner jag mig helt frisk igen.

Han har, liksom Maria, finansierat sin operation själv. En kostnad på cirka 50 000 kronor.

- Jag har skulder på 50 000 kronor till bekanta. Jag måste sälja mitt hus för att kunna betala dessa skulder. Jag får ingen hjälp av försäkringsbolag, försäkringskassa eller landsting, säger Arnesson.

Hon är besviken på att landstinget inte är berett att betala för operationerna, men tyckte ändå att debatten i landstingsfullmäktige var ett fall framåt.

- Ja, nu sade ju Ingalill Persson att man skulle ligga på för att än en gång knyta kontakt med doktor Nyström, och försöka få honom hit. Jag hoppas också att läkare och politiker från Dalarna åker ner på det seminarium som ska hållas i Örebro i september, där Nyström medverkar. Annars blir jag grymt besviken.

Åsikterna om försöket till samarbete mellan svenska läkare och Åke Nyström i USA går isär.

Enligt Ingalill Persson så har läkare i Dalarna erbjudit sig att hjälpa till med en vetenskaplig prövning av Nyströms metod, men han har inte varit pigg på det.

- Nyström har en helt annan syn på saken. Jag tror att det handlar mer om prestige och avundsjuka hos de svenska läkarna, säger Maria.

Enligt Ingalill Persson är det viktigt att ha ett öppet förhållningssätt till nya behandlingsmetoder. Men samtidigt är det en självklarhet att nya metoder först måste prövas sakligt innan landstinget börjar rekommendera och finansiera verksamheten:

- Jag har själv en ordentlig whiplashskada som jag aldrig kommer att bli frisk från. Något jag har lärt mig är att vi har olika problem allihop. Det är som all annan sjukdomsbehandling, olika metoder passar olika patienter. Men får vi inte vetenskapligt pröva den här metoden, vem ska då bedöma vem som passar att åka över? Vem ska skicka remissen? På vilka grunder? Principiellt är detta oerhört viktigt. Skickar vi iväg patienter och betalar, måste vi ta fulla ansvaret.

Lars Wennås (fp), som väckte frågan i fullmäktige andades viss tillförsikt.

- Det är ändå en seriös ton i den här debatten. Jag vill få i gång en debatt om den här stora patientgruppen, som ofta blir misstrodd och bollas runt i systemet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons