Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lite av en chock"

Annons

Skrivelsen har rubriken "Planeringstal 2005" och handlar om en långtidsprognos fram till och med 2019 angående befolkningsutvecklingen i kommunen.

I skrivelsen från Eriksson redovisas tre förslag till planeringstal för perioden - "bästa möjliga" (utveckling), "på rätt väg" och "som förut".

Eriksson föreslår att politikerna fastnar för "på rätt väg"-alternativet.

- Flyttnettot är runt noll och födelsetalen förbättras successivt och ger en avtagande befolkningsminskning. Folkmängden minskar trots det med 1 726 personer till och med år 2019, skriver planeringschefen.

I "bästa möjliga" tecknas en optimistisk bild av kommunens framtid.

- Inom en tioårsperiod når vi en tydlig befolkningsökning. Vi är en del av en livskraftig och dynamisk region som med hög tillgänglighet till arbete, studier, kultur och fritid medger en hög rörlighet för de människor som bor och verkar hos oss.

- Flyttnettot förbättras och ger efter några år ett tillskott på 120 personer om året. Mot slutet av perioden har vi halverat födelseunderskottet. Folkmängden ökar med 258 personer till och med år 2019.

I "som förut" skissar Eriksson på fortsatt utflyttning och där de stora barnkullarna från början av 90-talet väljer att lämna hemkommunen för utbildning, jobb och familjebildande på annan ort.

- Det sämsta alternativet visar vad som händer om in- och utflyttningen ligger kvar på samma nivåer som genomsnittet för 1995-2004. Folkmängden minskar med 3 719 personer till och med år 2019.

Tonen i Erikssons skrivelse är i huvudsak positiv. Han konstaterar att "vi bör ändå gå mot en ljusare period".

Förutsättningarna för ökad befolkning sammanfattas i fyra punkter:

l Fortsatt tillskott av högskole-utbildningar och en profil på arbetsmarknad och utbildning som i ökad utsträckning attraherar kvinnor.

l Kraftigt förbättrade kommunikationer som ökar möjligheterna till arbete och studier i Falun/ Borlänge, Örebro, Västerås och Gävle.

l En mycket attraktiv livsmiljö med tillgång till utbildning, service och kommunikationer i staden, småorter och på landsbygd.

l Ökad invandring.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons