Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litar du på EMU-informationen?

Annons

Nu är det mindre än tre veckor till att vi ska folkomrösta om svenska folket ska säga ja eller nej till en ny valuta.

I går var statsminister Göran Persson på besök i Dalarna i syfte att få tveksamma väljare att säga ja när de går går till valurnorna den 14 september.

Blev någon klokare om hur hon eller han ska rösta efter statsministerns besked?

Jag har som journalist haft förmånen att leda flera debatter inför folkomröstningen och kan konstatera att såväl debattörer som dem som lyssnar till argumenteringen känner stor tveksamhet till det som ska ske den 14 september.

Nästan alla jag möter tycker att de saknar saklig information inför folkomröstningen.

De menar att det saknas information som utgår från en neutral plattform och som inte har en utgångspunkt från ett ja eller nej-perspektiv. Men går det att skapa en neutral plattform?

Jag är tveksam eftersom nästan alla som ska delta i folkomröstningen i grunden har en uppfattning om var de står i sakfrågan - ja, eller nej till EMU.

Mycket tyder på att befolkningen i Dalarna kommer att rösta nej den 14 september.

En majoritet av befolkningen i länet röstade också nej till Sveriges EU-anslutning och en logisk konsekvens är att Dalarnas folkmajoritet kommer att säga nej till en ny valuta.

Det ska bli mycket intressant att se vad det innebär att flera ledande centerpartister har bytt fot inför folkomröstningen.

Säkert kommer det att få betydelse att centerprofiler som Bertil Daniels, Anders Ahlgren och Lars Matsson Frost deklarerar att de ser att nationen bör byta kronan mot euron.

Centerledarnas gemensamma deklaration torde få en stor opionionmässig betydelse eftersom centern som parti uppfattas som nej-sägare över hela linjen.

Dalfolkets utspel kan säkert få efterföljare. Rimligen kommer centerfolkets utspel i Dalarna också att få konsekvenser bland andra centerpartister i landet vilka känner osäkerhet om hur de ska rösta i den kommande folkomröstningen.

Många tycker säkert att det förvånar att centerutspelet kommer väldigt sent.

Det återstår endast tre veckor till folkomröstningen och man kan tycka att länets centerpartister borde ha agerat tidigare för att få någon effekt med sin aktion.

Jag tror att aktionen ska ses som en allmän-politisk markering, där Maud Olofssons nej-sägar-linje på många håll uppfattas som i grunden anti-borgerlig.

Mer läsning

Annons